Де на Закарпатті знаходилося волове поле і де приручали гори

Закарпаття – край багатий на унікальні куточки і цікаві легенди. Тут свою історію має кожна гора, кожен струмок, навіть деякі камені. Та одна місцина з дивовижною природою, відома всій Україні – це Міжгір’я, через яке саме і пролягає дорога в казковий Синевир. Поселення не є містом, лише селищем міського типу. Було райцентром, зараз його приєднали до Хустського округу. Шкода, бо Міжгірщина має неймовірно цікаве минуле. Чи знали ви, наприклад, що  колись місцеве населення там тримало багато волів? Або що там у давнину приручали гори? А чи відомо вам, що 500 років тому на місці, де стоїть могутній дуб, розігралася справжня любовна драма, про яку не можуть забути досі. Тоді помандрували разом з газетою ЯСНО у Міжгір’я.

• Серденько, купи свіжий номер газети ЯСНО •

Трохи історії

Міжгір’я не завжди називалося Міжгір’ям. Раніше воно мало кілька назв. Перша письмова згадка про поселення тут датується 1415 роком. Тоді село Волове стало центром округу, який охоплював весь басейн верхів’я річки Ріка.

А у  XV ст. поселення належало роду Урмезеїв і мало угорську назву – Ökörmező. Пізніше ним володіли Довгаї та Липчаї.

Волове Поле дійсно завжди славилося волами. Навіть на печатці поселення у ХІХ ст. було зображення вола. Збереглося й чимало листівок із цими величними тваринами. Написи на них були угорською, але, що цікаво, у складі Угорщини містечко в той час не було – з 1919 р. воно належало Чехословаччині.

У радянські часи, у 1953 р. вже великому райцентру Воловому присвоїли більш поетичну назву — Міжгір’я, що відповідає природному розташуванню селища (існують також припущення, що назву було змінено, аби запобігти плутанині з назвою іншого районного центру Закарпаття — Воловець).

У 2001 році Міжгір’я отримало новий герб, його автором став відомий художник-геральдист, автор герба Івано-Франківська Іван Марчук • Цілу статтю читай у свіжому номері газети ЯСНО • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекс 76076 • ЯСНО – газета №1 для життя! ЗакарпатПост