Чому закарпатці одягли на гори ярмо

Закарпаття – край багатий на унікальні куточки і цікаві легенди. Тут свою історію має кожна гора, кожен струмок, навіть деякі камені. Та одна місцина з дивовижною природою, відома всій Україні – це Міжгір’я, через яке саме і пролягає дорога в казковий Синевир. Поселення не є містом, лише селищем міського типу. Було райцентром, зараз його приєднали до Хустського округу. Шкода, бо Міжгірщина має неймовірно цікаве минуле. Чи знали ви, наприклад, що  колись місцеве населення там тримало багато волів? Або що там у давнину приручали гори? А чи відомо вам, що 500 років тому на місці, де стоїть могутній дуб, розігралася справжня любовна драма, про яку не можуть забути досі. Тоді помандрували разом з газетою ЯСНО у Міжгір’я.

• Серденько, купи свіжий номер газети ЯСНО •

Чому закарпатці одягли на гори ярмо

Щодо походження назви селища Волове, то існує дві головні легенди. За першою з них, в давні часи на місці Волового жителі сіл Сойми і Вучкове випасали волів. Спершу вони заклали  тут літні табори, а згодом і зимівники. Саме так відтак з’явилось селище Волове. За іншою легендою першими з’явились на місці теперішнього Міжгір’я лісоруби, яких зацікавив місцевий хвойний ліс, оскільки вниз за течією річки Ріки росли листяні породи дерев. Деревину до річки доставляли по спеціальним дерев’яним жолобам, які називались «валовами». Саме від них і пішла назва селища Волове, а першими його мешканцями стали лісоруби.

Як розповів колишній селищний голова Міжгір’я Віталій Цімбота, у селищі люди завжди мали живий контакт із природою, вважали себе її невід’ємною часткою. Від цього і  місцеві оповідки про минувшину тісно пов’язані з тим, чим жило населення.

«Є одна така легенда, – запевняє він, – що колись давним-давно гори вміли ходити по землі і могли зупинитися там, де самі хотіли. Але потім люди взяли і приручили їх. Вдягнули на них ярмо, причепили до них плуга, аби допомагали у господарстві. Саме так у світі і з’явилися воли. На честь цих могутніх тварин люди і назвали село Волове. Вони були невід’ємною частиною кожної місцевої родини. У нас є навіть пам’ятник волу, відкритий у 2019 році»

Цікаво, що міжгірчани мають і інші теорії щодо походження Одні доводять, що в сиву давнину сюди, у бездоріжню місцину, можна було дістатися лише на волах… Інші стверджують, що воли принесли на своїх спинах-горбах горе у гори, де важко жилося простому люду… • Цілу статтю читай у свіжому номері газети ЯСНО • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекс 76076 • ЯСНО – газета №1 для життя! ЗакарпатПост