Міжгірчани відродили старовинні бойківські традиції

Закарпаття – край багатий на унікальні куточки і цікаві легенди. Тут свою історію має кожна гора, кожен струмок, навіть деякі камені. Та одна місцина з дивовижною природою, відома всій Україні – це Міжгір’я, через яке саме і пролягає дорога в казковий Синевир. Поселення не є містом, лише селищем міського типу. Було райцентром, зараз його приєднали до Хустського округу. Шкода, бо Міжгірщина має неймовірно цікаве минуле. Чи знали ви, наприклад, що  колись місцеве населення там тримало багато волів? Або що там у давнину приручали гори? А чи відомо вам, що 500 років тому на місці, де стоїть могутній дуб, розігралася справжня любовна драма, про яку не можуть забути досі. Тоді помандрували разом з газетою ЯСНО у Міжгір’я.

• Серденько, купи свіжий номер газети ЯСНО •

У 1967 році до Міжгір’я приєднали колись невеличке село, що називалося Поточина. Відоме воно було з 1892 року.

Поточина – колишнє село в Україні. Назвали поселення так через те, що воно знаходилося між двома гірськими струмками, які на Закарпатті часто називають потоками.

Чим же воно цікаве? Справа в тому, що саме тут знаходиться унікальна дерев’яна бойківська церква Воскресіння Господнього.

Вона не старовинна, вирішили її звести у 2002 році, утім рівноцінних їй у області немає. Священик Василь Мандзюк взяв за основу план стародавньої дерев’яної церкви в Крехові на Львівщині і розробив цікавий проект бойківської церкви. Так після перерви в 200 років на Міжгірщині знову з’явилася бойківська церква, та ще й у супроводі дерев’яної каплиці і дзвіниці. Великою перевагою церкви є тесані бруси зрубів, кругляк здешевив би враження від споруди. Ансамбль церковних споруд відразу став окрасою Міжгір’я і привабливим місцем для туристів. Будівництво розпочалося у 2005 році. Церква 16 м завдовжки, 5,7 м завширшки має три верхи – центральний здіймається на 3 м, бічні на 2 м. Дахи вкриті драницями. Завершено будівництво і освячено церкву у 2006 році • Цілу статтю читай у свіжому номері газети ЯСНО • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекс 76076 • ЯСНО – газета №1 для життя! ЗакарпатПост