Звернення єпископа Ужгородського і Закарпатського Варсонофія щодо погіршення епідситуації в Закарпатській області

Шановні священнослужителі та віряни!

Триває передплата на газету Поради Здоров’я! Передплачуйте на своїй пошті!

14 вересня, в залі нарад голови Закарпатської обласної державної адміністрації відбулась нарада з розгляду питання про імунізацію віруючих від COVID -19. Зазначено, що згідно інформації Міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка Закарпатська область наближається до «червоного» рівня епіднебезпеки.

В зв’язку з цим єпископ Ужгородський і Закарпатський Варсонофій видав розпорядження «Про запровадження посилених протиепідемічних заходів в храмах Закарпатської єпархії».

Духовенству та вірянам доручається:

В кожному храмі, для захисту вірян, мають бути обов’язково в наявності захисні маски та дезинфікуючий розчин для рук;

Жодна людина не може бути присутньою в храмі без захисної маски;

Проводити провітрювання приміщення храму до та після Богослужіння;

На дверях храму обов’язково має висіти інформаційне попередження про обов’язкове використання захистної маски та правил поведінки під час пандемії;

В кожному храмі широко застосовувати санітарні/хлоровмісні розчини для дезінфекції підлоги, дверних ручок, підвіконників, кіотів (рамок) ікон, до яких прикладалися чи торкалися віряни;

Причастя вірників дозволяється звершувати одноразовими ложечками (які потім спалити), або дозволити причасникам брати раніш роздроблену та «напоєну» Кров’ю Христовою часточку Агнця особисто;

В храмах достатнім виявом шанування святинь – хреста, ікони, мощей – буде поклін без поцілунку;

Після причастя вірних пропонується утримуватися від цілування чаші і витиранні рота причасників платом. Плат необхідно використовувати тільки для запобігання втрати Святих Дарів. Використовувати одноразові стаканчики для запивання, які після використання утилізувати ( спалити).

В кожному храмі єпархії, на інформаційних стендах, розмістити друковані рекомендації МОЗ України щодо профілактики розповсюдження коронавірусу.

Вірянам також рекомендую провітрювати свої домівки, проводити в них вологе прибирання з використанням санітарних/хлоровмісних розчинів, а перебуваючи поза межами будинку обов’язково дотримуватись маскового режиму.

Прошу не легковажити даним зобов’язанням, а Благочинним проконтролювати виконання тут написаного! Не ігнорувати загальноприйнятих норм гігієни і виконувати рекомендації лікарів, а у разі появи ознак схожих на інфекційне захворювання слід лишатись вдома, для того щоб унеможливити або максимально применшити ризики захворіти, як для себе так і для наших ближніх ; У випадку погіршення здоров’я обов’язково звертатись до лікарів.

Дорогі мої, я звертаюся до вас з проханням: наскільки б складною не виявилася ситуація з цією хворобою, давайте пам’ятати, що, перш за все, ми – вірні Христової Церкви, наші життя перебувають у руках Божих. Відтак, стримаємо свої страхи, не будемо впадати в паніку, а покладемося цілковито на всесильну волю Божу та будемо виконувати те, що залежить від кожного із нас особисто, для того, щоб унеможливити, або максимально применшити ризики захворіти як для себе, так і для наших ближніх.

Здоров’я усім Вам!

+ Варсонофій єпископ Ужгородський і Закарпатський Православної Церкви України

16 вересня 2021 року