Сьогодні в Ужгороді відкриття міжнародного театрального фестивалю «Монологи над Ужем»


Відомі актори, режисери та драматурги з Румунії, Вірменії, України, Молдови приїхали на III фестиваль монодрам, який триватиме до 23 вересня.


Відкриває фестиваль вистава «Самотність», за однойменним оповіданням ЕрвінаУмерова. В головній ролі актор Едем Ібадуллаєв.

Режисери вистави: Олена Літовченко та Едем Ібадуллаєв.
Початок вистави о 17й годині на сцені обласного театру ляльок.

«Якщо ви хочете розповісти історію цілого народу – зробіть це через долю однієї людини». Але чи можна розповісти трагедію цілого народу в короткій розповіді про собаку? «Самотність» – саме таку назву має оповідання, в якому через долю собаки Сабирли (Терплячий) показана історія страшної депортації 1944 року, яка відірвала весь кримськотатарський народ від своїх коренів, від рідної землі.
Перший показ моновистави відбувся у 2019 році в рамках заходів до 75-ти річчя депортації кримських татар.

У суботу, 18 вересня на сцені обласного театру ляльок покажуть дві фестивальні вистави. О 17-й годині театр «Живаго» покаже виставу за творами Ліни Костенко «Сумна колумбіана». Актриса – Ксенія Мисів.

Драматична та життєстверджуюча водночас вистава-ретроспектива про те, що, які б злети і падіння не зустрічалися на нашому шляху, важливо «не бути рабом та сміятися, як Рабле».

Відома акторка Лідія Данильчук представить глядачам виставу «Розмова».

Це відверта гендерно-провокативна розмова про ціну таланту і покликання, про жорстокість буденщини й не меншу жорстокість мистецтва, про неоднозначність життєвих перемог і поразок.

19 вересня на глядачів чекає зустріч з румунською акторкою театру і кіно Сільвією Райлеану.

Румунія представляє на фестивалі виставу «Не мстіться за нас». Вистава про визнання жертв комуністичної системи, які пережили страшну біль через депортацію до Сибіру. Умови депортацій були жорсткими. Голод, холод, хвороби, відсутність ліків, нелюдські побутові умови – шлях на місце заслання тривав від 3 до 4 тижнів. В невідомість, насамперед, вирушили люди похилого віку, жінки, діти.

Саме одна з тих дівчаток і розповість у виставі історію своєї родини.

Почесний гість фестивалю – народний артист України Євген Нищук. Творчий вечір актора Національного академічного драматичного театру ім. І. Франка відбудеться 19 вересня о 19-й годині в театрі ляльок.

У програмі – поезія, музика, монологи з вистав.

20 вересня о 18-й годині на сцені обласного театру ляльок, Мукачівський драматичний театр представить на Міжнародному театральному фестивалі «Монологи над Ужем» свою прем’єру – моновиставу «Айседора», за п’єсою Зіновія Сагалова. Сценографія – Сірануш Матл. Хореографія – Тетяна Суховірская. Головну, єдину роль на сцені, виконує актриса Сірануш Матл.

На глядача чекає сповідь видатної танцівниці Айседори Дункан. Її життя нагадувало трагікомічну буфонаду, ланцюг випадковостей та вольових рішень, злетів і падіння, любові, пристрасті, розкоші, банкрутства та смерті. Ексцентрична особистість – вона могла відмовитися від мільйонного контракту заради мрії наблизити людей до своєї істинної божественної сутності за допомогою танцю.

Нагадаємо, що засновниками та організаторами фестивалю є Ужгородська міська рада та газета «ЯСНО».

Щороку, в День міста Ужгорода, свої кращі моновистави представляють актори з різних країн. У минулі роки на сценах обласного центру Закарпаття зіграли актори з Румунії, Словаччини, Грузії, Угорщини, Вірменії, Польщі, Молдови та Білорусі.

Квитки в касах драмтеатру (050 432 05 57), лялькового театру (0312 61 58 01), та концертно-театральній касі «Дастор» тел.. (099 319 26 20)
Повна афіша фестивалю: