Ужгородці вибороли перше місце на чемпіонаті України з петанку

Найстаріший в Україні петанк-клуб переміг на чемпіонаті України. Традиційно в Ужгороді проводять два з найбільших у Центральній Європі турніри з петанку – гри,  що доступна людям з фізичними вадами.

Про це в коментарі кореспонденту Укрінформу розповів директор клубу Петро Гойс.

«Наш клуб був заснований ще в 2004 році. Учасниками є люди різного віку та фаху – медики, журналісти, програмісти, архітектори. На вересневому чемпіонаті України ми перемогли Київський петанк-клуб, петанк-клуби «Чесна гра» та «Таббі» (Харків) та Львівський петакн-клуб «Кошовий» і стали чемпіонами України. Чемпіонат тривав протягом двох днів, грали у форматі один на один, два проти двох і три проти трьох»,  – розповів Гойс.

За його словами, петанк – популярний спорт на Закарпатті. В Ужгороді проводять два  з найбільших міжнародних турнірів з петанку у Центральній Європі – «Каштани» восени і «Сакура» навесні.

«У цю гру в нашому регіоні почали грати на початку 2000-х. Наразі на Закарапатті зареєстровано три клуби «Перший Закарпатський», «Мукачівський петанк-клуб» та наш – «Ужгород». Примітно, що усі президенти Федерації петанку України були з Ужгорода – я від початку заснування, потім Олександра Шевченко і зараз Олена Колодій», – акцентує Петро Гойс.

Як розповів Гойс, петанк є соціальним видом спорту, бо доступний для людей з фізичними вадами, а також є в програмі «Спорт для всіх». Він має усі шанси стати олімпійським видом спорту, проводиться потужна інформаційна кампанія з цього приводу.

Як повідомляється, петанк – спортивна командна гра, яка з’явилася у Франції. Вважається одним із різновидів боулзу. Її мета –  стоячи всередині кола, кинути порожнисті металеві кулі якомога ближче до маленької дерев’яної кулі. В цю гру, як правило, грають на твердому ґрунті або гравії. Також можна грати на траві, піску тощо.

В петанк грають у всьому світі. Він є обов’язковим видом спорту в армії та поліції Таїланду.

Фото: Петро Гойс та  Федерація петанку України

ЗакарпатПост