Закарпатський лісгосп звинуватили у вирубці пралісів

ДП “Мокрянське ЛМГ” провів вирубки у межах двох ділянок старовікових лісів, які були ідентифіковані та погоджені цим самим лісгоспом, як праліс та квазіпраліс. Дії лісгоспу є суворим порушенням природоохоронного законодавства, тому WWF-Україна очікує, що Закарпатська обласна прокуратура зможе якнайшвидше вжити відповідних заходів, щоб зупинити незаконну діяльність лісгоспу на цінних ділянках старовікових лісів.

Одним з основних фокусів роботи лісового напряму WWF-Україна є виділення та збереження найцінніших лісів шляхом наданням їм статусу пралісу, квазіпралісу чи природнього лісу з подальшим створенням пралісової пам’ятки природи. Поряд із заповіданням наші експерти проводять постійний моніторинг цінних ділянок, які вже отримали офіційний статус для того, щоб попередити або зупинити вирубки чи будь-яке господарське втручання на цих територіях, повідомили у WWF-Україна.

Так, завдяки Відкритому реєстру лісорубних квитків, експерти WWF-Україна виявили, що в межах двох ділянок старовікових лісів, наприкінці 2020 року, було видано три лісорубних квитка за якими пізніше Мокрянський лісгосп провів рубки. Зокрема, йдеться про дві визначені та погоджені ділянки: 4 виділ 18 кварталу Комсомольського лісництва — квазіпраліс, та 2 виділі 4 кварталу Краснянського лісництва — праліс. В межах першої ділянки було видано два лісорубних квитки на проведення рубки площею 0,1 га для ремонту трелювального волока, та на 0,2 га для рубки небезпечних дерев. В межах другої — на проведення вибіркової санітарної рубки площею 6,3 га. 

Чому така практика видачі лісорубних квитків та проведення рубок є суворим порушенням процесу виділення й погодження пралісів та інших цінних лісів?

Ще навесні 2019 року ДП “Мокрянське ЛМГ” погодило висновок експертів WWF-Україна про належність 305 лісових ділянок загальною площею 3502,1 га до пралісів та квазіпралісів. Серед них і згадані вище ділянки старовікових лісів, на які у 2020 році було видано лісорубні квитки. Восени лісгосп видав наказ “Щодо збереження пралісів, квазіпралісів та природних лісів”, яким затвердив процес заповідання пралісів та квазіпралісів, зазначених у висновку. Іншими словами, лісгосп визнав цінність старовікових ділянок на своїй території та взяв на себе зобов’язання захищати їх не проводити рубки або іншу господарську діяльність.

Відповідно до “Методики визначення належності лісових територій до пралісів, квазіпралісів і природних лісів”, після погодження Висновку з постійним лісокористувачем або власником лісів, на таких ділянках пралісів, квазіпралісів або природних лісів забороняється здійснення заходів, передбачених статтею 39-1 Лісового кодексу України, а саме всі види рубок, за окремих виключень (розділ 3, пункт 4). Також команда WWF-Україна підготувала усю потрібну документацію для створення пралісових пам’яток природи у межах ділянок пралісів та квазіпралісів, які виявлені на території Мокрянського ЛМГ.

Таким чином, рубки Мокрянського лісгоспу в пралісі та квазіпралісі є прямим порушенням Лісового кодексу України.

Після виявлення порушення експерти WWF-Україна надіслали звернення до Державної екологічної інспекції. Держекоінспекція провела перевірку, визначила та зафіксувала правопорушення і вже направила матеріали до Закарпатської обласної прокуратури. WWF-Україна закликає Закарпатську обласну прокуратуру дати належну оцінку діям лісгоспу щодо здійснення лісогосподарських заходів на цінних ділянках старовікових лісів.

На момент виявлення правопорушення та публікації цього матеріалу, рішення про створення пралісових пам’яток природи в межах Мокрянського ЛМГ досі перебувають на розгляді в Закарпатській обласній раді, яка вже двічі відкладала голосування по цьому питанню. Для цінних лісів, статус пралісових пам’яток природи є критично важливим, бо лише він дозволить їм уникнути загрози рубок і залишитися недоторканими. WWF-Україна закликає Закарпатську обласну раду нарешті фіналізувати процес надання цінним лісам Закарпаття статусу пралісової пам’ятки природи.

Крім того, 2157,1 га ідентифікованих WWF-Україна пралісів, квазіпралісів та природних лісів Мокрянського ЛМГ мають увійти до складу Карпатського Біосферного заповідника в ході його розширення. WWF-Україна підтримує розширення території Карпатського біосферного заповідника і сподівається, що Указ Президента України буде підписано вже найближчим часом.
WWF-Україна очікує, що Закарпатська обласна прокуратура незабаром ознайомиться з матеріалами правопорушень та зможе вжити відповідних заходів, щоб зупинити незаконну діяльність лісгоспу на цінних ділянках старовікових лісів. Наші експерти і наділі будуть пильнувати за діяльністю Мокрянського лісгоспу та продовжать моніторити лісорубних квитків на збіг із заповідними ділянками.

ЗакарпатПост