244 школи Закарпаття перейшли на дистанційне навчання

244 школи Закарпаття відсьогодні перейшли на дистанційне навчання. Це 23 вересня Суспільному повідомила директорка департаменту освіти облдержадміністрації Мар’яна Марусинець. Їх перевели на онлайн через те, що там не вакциновані 80% колективу, а в Україні почала діяти “жовта” зона карантину. Таке правило про рівень вакцинації не стосується початкових класів, спецшкіл і дитячих садків. В Ужгороді станом на 23 вересня у звичному режимі працювали всі заклади.

Село Середнє, Ужгородщина

З 22-х учнів 11 класу до онлайн-уроку англійської мови в Середнянській школі долучилися восьмеро. Вчителька Тетяна Каналош каже: “Я завжди прошу учнів, які були відсутні з деяких причин під час відеоуроку, все одно долучатися до онлайн-навчання: ми робимо скріншоти, відправляємо їм у вайбер-групи. Вони зможуть цей матеріал переглянути його і так само, як той, хто був присутній на уроці, виконати домашнє завдання”.244 школи Закарпаття перейшли на дистанційне навчанняСуспільне Закарпаття

Середнянську школу перевели на онлайн-навчання, бо рівень вакцинації персоналу тут становить 60% із 80 необхідних, — каже директорка закладу Ольга Мікла. Учні початкових класів можуть відвідувати заняття у звичному режимі, а 5-11-ті перейшли на дистанційні.

“Я думаю, що доступність інтернету у більшості в нас є, але не всі батьки можуть забезпечити, — сказала директорка. — Ситуація так склалася, тому що ми не встигли провакцинувати наш колектив. В нас 89 працівників у школі, тому ми не встигли. З них 72 вчителя планують вакцинуватися найближчим часом і на наступному тижні, я думаю, це питання буде вирішено”.

Ужгород

А в ужгородській школі-інтернаті з поглибленим вивченням окремих предметів навчання триває у звичному режимі. В 11-класників — урок української мови.

Лариса Світлинець навчається тут третій рік і мешкає в гуртожитку. Каже: якби у їхній школі ввели дистанційне навчання, їй довелося би поїхати додому.

“Я з Іршавського району, село Приборжавське. Якщо чесно, то не хочеться дистанційне навчання, тому що у школі друзі, вчителі. Тим більше, що ми проживаємо у гуртожитку, і нам ніколи не буває скучно”, — сказала дівчина.244 школи Закарпаття перейшли на дистанційне навчанняСуспільне Закарпаття

Вчителька української мови та літератури Людмила Рогатин розповіла: впевнена, що ніщо не зможе замінити звичайного навчання.

“Оскільки 11-й дуже відповідальний, тому ми з дітками наполегливо готуємося і хвилюємося, щоб нас не перевели в жовту або червону зону, ми дотримуємося усіх карантинних вимог”, — сказала вчителька.

В цій школі наразі вакциновані 86 % усіх працівників, — розповідає директорка закладу Олена Іщенко.

“Минулого навчального року ми замовляли мобільну бригаду, яка дала можливість провакцинувати на той час усіх бажаючих педагогів, — пояснила вона. — Так у нас станом на 1 вересня була непогана картина — десь 70 % працівників. Ну і за цей термін — два тижні — провакцинувалися ще більше, тому ми зараз у “жовтій” зоні маємо більше 80 % працівників. Тому маємо можливість працювати у живому режимі”.

Працівники всіх шкіл Закарпаття, незалежно від форми навчання в «жовтій зоні» карантину, мають отримати свою зарплату вчасно і без змін, — каже директорка департаменту освіти облдержадміністрації Мар’яна Марусинець.

“На сьогодні ми не маємо якихось інформувань або упереджень, які би дали нам можливість десь сказати, що вчителі не будуть сплачені, — сказала вона. — Навіть ті, які є на дистанційній формі навчання. І це не стосується тільки вчителів, тому що, крім педагогічних освітян, спільноти, є і практичні психологи, і соціальні педагоги, і асистенти-педагоги, асистенти-вчителі та інші професії, наприклад, вихователь подовженого дня, які спокійно можуть працювати як в онлайні, так і на дистанційній формі”.

За словами Мар’яни Марусинець, наразі 332 навчальні заклади Закарпаття працюють у звичному режимі. На дистанційному навчанні — майже 250. Однак до 27 вересня, каже, ця кількість може зменшитися, якщо 80% колективу тієї чи іншої школи будуть щеплені від коронавірусу.

 ЗакарпатПост