Чи була донька Ярослава Мудрого у закарпатських лісах

Село Княгиня вперше згадується у 1602 році та в грамотах 1770—1772 років під іменем Kniahynicza, що походить від назви місцевої гори. Інші назви: 1773-Knyahinya, 1851-Knyahinya, 1913- Csillagfalva. Існує версія, що село назвали, як  гору, на честь якоїсь княгині, але якої саме – історія мовчить, пише газета ЯСНО.

• Серденько, купи свіжий номер газети ЯСНО •

За припущенням, мова йде про наймолодшу доньку Ярослава Мудрого – Анастасію. У 1046 році батько видав її заміж за угорського короля Андрія I.

Згодом за допомогою русичів Андрій заволодів угорським троном. Анастасія була прихильницею заснування православних монастирів в Угорщині. Тому не дивно, що деякі історики вважають, що вона сприяла заснуванню такого монастиря на Чернечій горі на Закарпатті. Тоді там уже існувало поселення ченців з Києво-Печерського монастиря, очевидно, що прийшли сюди слідом за королевою. Ймовірно донька Ярослава не раз бувала у нашому краї, який у той час належав до Угорщини, тож, скоріш за все, княжна Анастасія залишила на Закарпатті далеко не один слід і саме на її честь місцеві назвали гору.

Існує навіть легенда про те, що одного разу вівчар випасав вівці і вони від нього погубилися. Оскільки тварини були чужими, чоловік страшено нервував, бо знав, що заплатити господарю за втрату немає з чого. Саме в той час там проїжджала княгиня Анастасія. Вона побачила згорьованого горянина і розпитала, що трапилось. Після розповіді нещасного, пошкодувала чоловіка і дала йому багато золота. За ті гроші він те тільки оплатив вартість погублених овець, але й сам розжився та став заможним паном. І прозвав він місце зустрічі з доброю незнайомкою Княгинею. Із того часу гора, а відтак і село, мають величну назву • Цілу саттю читай у газеті ЯСНО • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекс 76076 • ЯСНО – газета №1 для життя! • ЗакарпатПост