Від іноземців у багажнику, до стрілянини на кордоні: як на Закарпатті заробляють на нелегалах

Проблема нелегальної міграції зі східних країн Азії до країн ЄС актуальна і на Закарпатті. Ця область часто є переправною точкою для громадян, які у пошуках кращого життя долають тисячі кілометрів. Проте під час таких подорожей іноземці ризикують не тільки бути пійманими на кордоні, а й можуть втратити все майно або ж стати заручниками.

Суспільне з’ясувало, як виглядає схема нелегального переправлення мігрантів через Закарпаття.

Як потенційні нелегальні мігранти потрапляють в Україну та з ким домовляються про переправлення до ЄС

Нелегальних мігрантів на Закарпатті виявляють не тільки прикордонники на кордоні з країнами ЄС. Іноземців, яких планують переправляти через кордон, у рамках спецоперацій, а інколи випадково, можуть знайти і у багажниках автомобілів, вантажних фурах, вагонах потягів та у підвалах приватних будинків. Про це розповів начальник відділу міграційної поліції на Закарпатті Михайло Густей.Від іноземців у багажнику, до стрілянини на кордоні: як на Закарпатті заробляють на нелегалахФото: ДПСУ

“Коли їх перевозять по території України до Закарпатської області чи інших областей, то транспортування здійснюють як правило або у багажнику, або по 6-8 чоловік на задньому сидінні. Тобто спереду їде сам водій, обов’язково у кепці і масці медичній. У 99% випадків. Можуть на потязі потрапляти в область”, — повідомив Суспільному начальник відділу міграційної поліції в області.

“Перед відправкою до Європи в основному їх утримують у приватних будинках. Зазвичай, це будинки де живуть малозабезпечені сім’ї. Де їх тримають у підвалах, або у спальні, де живуть самі. Організатор якийсь місцевий він навіть не бачить ту людину. Через три “прокладки” (спільників — прим. редактора) спілкується і просто платить 50 гривень, 100 або 200 на день, за цього нелегала, що він сидить там, поки його не відправлять”, — каже Михайло Густей.Від іноземців у багажнику, до стрілянини на кордоні: як на Закарпатті заробляють на нелегалахФото: ДПСУ

За перші 8 місяців 2021 року прикордонники Чопського загону виявили сто двадцять чотирьох нелегальних мігрантів. Найбільше на Закарпатті таких іноземців виявляють поблизу кордону зі Словаччиною. Межа з цією країною найбільше використовується переправниками через зручність міграції до країн західної Європи. До України, для подальшої нелегальної міграції, іноземці частіше потрапляють легальним шляхом, каже заступник начальника відділу організації прикордонної служби Євген Акімов.

“Нелегальні мігранти за допомогою осіб, як правило це громадяни України або своєї держави, що сприяють йому у незаконному перетині кордону намагаються потрапити до країн ЄС. Найрозповсюдженішими випадками переправлення є прибуття до України легальним шляхом, з метою навчання у вищих навчальних закладах, туристичних цілях та нелегальним шляхом з території Російської Федерації”, — розповів Євген Акімов.

Потрапивши до України, ті іноземці, які планують нелегально потрапити до країн ЄС звертаються за послугами до так званих “провідників” — людей, які проводять групи мігрантів через зелений кордон.

Вартість такого переправлення, від початкової точки до кінцевої, у одній з країн Європейського Союзу різниться від двох до шести тисяч доларів за одну особу. За словами Михайла Густея, переправляють їх зазвичай групами.Від іноземців у багажнику, до стрілянини на кордоні: як на Закарпатті заробляють на нелегалахФото: ДПСУ

“Вони гарантують потрапляння у кінцеву точку, але половина, а може і більше, з цих випадків може бути звичайним шахрайством. Наприклад, організатор переправлення може домовитись про таку послугу з іноземцем, хоч про це навіть не здогадується інший співорганізатор, який сидить за межами України. Домовляються, зазвичай, за сценарієм: “Ви їх там викиньте десь по дорозі на кордон, чи біля кордону, а я вам половину грошей дам. З них візьму гроші, і дам вам половину”. Це в більшості випадків”, — розповів Михайло Густей.

Кожна домовленість з організаторами переправлень — це ризик. І гарантій, що іноземця зможуть провести на ту сторону кордону немає. Мігранти постійно ризикують бути ошуканими і залишитись без грошей, речей та навіть одягу у чужій країні.

Іноземці у підвалі будинку депутата: що кажуть правоохоронці та як коментує ситуацію місцевий чиновник

Зранку 11 грудня 2019 року правоохоронці провели спецоперацію у приватному будинку на Закарпатті, де за їхньою інформацією перебували учасники злочинної групи, яка займалася переправленням нелегалів до країн ЄС.

Під час обшуків у будинку виявили чотирьох іноземців, які були там заручниками. Ще одному вдалося втекти з будинку напередодні. Серед утримуваних іноземців – двоє малолітніх дітей. За повідомленням пресслужби Національної поліції, цих осіб фігуранти справи планували перевести до іншої країни. Однак згодом з’ясували, що коштів для цього у заручників було недостатньо. Тому так звані “переправники” силою помістили іноземців до підвалу, відібрали гроші, документи, одяг та мобільні телефони, розповіла начальниця сектору Департаменту стратегічних розслідувань Національної поліції України Наталія Калиновська.Від іноземців у багажнику, до стрілянини на кордоні: як на Закарпатті заробляють на нелегалахФото: ГУНП на Закарпатті

“Родину, яку фігуранти збираються незаконно переправити до країн Європейського Союзу, силоміць помістили до підвального приміщення, відібравши документи, гроші та одяг. Серед утримуваних було двоє малолітніх дітей. Одному із членів родини, яких незаконно утримували у підвальному приміщенні, вдалося втекти та звернутися за допомогою. Зранку 11 грудня провели затримання усіх членів злочинного угрупування та звільнили осіб, які незаконно утримувалися у підвальному приміщенні”, — розповіла Наталія Калиновська.

За версією слідства, протиправні дії, щодо іноземців вчинялися фігурантами справи протягом тривалого часу, із застосуванням зброї та супроводжувалися фізичним насильством.

Згодом місцевий журналіст Віталій Глагола опублікував відео розмови з цією ж родиною, яка три доби перебувала у заручниках. Іноземці розповіли про умови, в яких їх утримували у підвалі.

“Їхали зі Львова як туристи. Нас забрали. Погрожували пістолетом, забрали у підвал, тримали там три дні. Над нами знущалися, там було дуже холодно. Їсти не давали. Забрали в нас всі цінні речі, валізи, 7 тисяч доларів. Вони хотіли ще більше грошей. Дали телефон, щоб зателефонувати родичам, щоб надіслали грошей. Потім ми вирвались звідти”, — розповіли іноземці.

За словами Наталії Калиновської, лідером злочинного угрупування виявився депутат селищної ради Великоберезнянської територіальної громади. У справі про незаконне утримання іноземців підозрюють депутата-самовисуванця Богдана Пеняка.

У телефонній розмові Богдан Пеняк розповів Суспільному свою версію тодішніх подій. Депутат відкидає звинувачення у розбійному нападі та незаконному позбавленні волі п’ятьох іноземців, про що йдеться у обвинувальному акті.

“Це просто звинувачення, які не мають ніякої основи. Це було два роки тому. У будинку, це не в моєму, це у будинку родичів, прийшли робити обшук. І там вони нікого не знайшли, нікого не виявили. Це все чітко на відеокамерах записано. Є поняті. Там просто привели якихось людей іноземців. Це після обшуку. І сказали: «покажіть що ви знаходилися у цьому будинку чи приміщенні, чи в літній кухні», і вони показували, що нібито вони там ночували і спали. Їх нізвідки не вивели. Їх ніхто там не знайшов. Їх привели десь через два тижні після цього, як нібито вони сказали, що там перебували, або ночували. Їх зі Львова привезли і привели у будинок, де робили обшук. Їх там не знайшли”, — розповів депутат.

Ще у грудні 2019-го року у Перечинському суді підозрюваних відпустили під заставу в 105 000 гривень.

Попри те, що подія сталася майже два роки тому, судовий розгляд досі не розпочали, про це повідомили у Закарпатській прокуратурі. Не відбулося навіть підготовче засідання, зокрема, через неодноразові неявки у суд обвинуваченого та його захисника. Через це, у прокуратурі подали клопотання для зміни запобіжного заходу Богдану Пеняку, на тримання під вартою, — повідомили у відомстві.

У квітні 2021 року, у поліції Закарпаття повідомили про ще один подібний випадок. Цього разу, за версією слідства, у будинку депутата Великоберезнянської територіальної громади виявили трьох громадян Індії, яких обвинувачений утримував незаконно.

У повідомленні закарпатської обласної прокуратури зазначили, що іноземців за допомогою провідників планували нелегально переправити через кордон до ЄС. Оплата за такі послуги мала становити 3500 доларів США з особи. За даними слідства, іноземців у будинку депутата систематично били дерев’яними палицями.

Від іноземців у багажнику, до стрілянини на кордоні: як на Закарпатті заробляють на нелегалах

Чоловікам вдалося самотужки покинути будинок. Вони розбили вікно на другому поверсі та дісталися до сусіднього подвір’я.

Великоберезнянський депутат Богдан Пеняк каже, справа теж сфабрикована.

“Я думаю, що справа сфабрикована можливо тими ж, можливо іншими поліцейськими або слідчими…У справі є судово-медична експертиза з Ужгорода на кожного з цих людей чи потерпілих, чи іноземців, де написано — ніяких слідів побиття битами не виявлено. Це в одного. В другого — так само: тілесних ушкоджень не виявлено. Ударів тупими предметами, падіння з висоти не виявлено. Битами, або бейсбольними палицями ударів не виявлено. Це документ офіційний, судово-медичної експертизи, який робиться на замовлення слідчого”, — розповів Богдан Пеняк.

За цією подією у прокуратурі скерували до суду обвинувальний акт щодо депутата за незаконне позбавлення волі (ч. 2 ст. 146 ККУ) та сприяння у незаконному переправленні через державний кордон України кількох осіб (ч. 3 ст. 332 ККУ). За це передбачено покарання увигляді позбавлення волі на строк від семи до дев’яти років з позбавленням права обіймати певні посади.

Незаконне позбавлення волі групи осіб із заподіянням фізичних страждань карається обмеженням або позбавленням волі на строк до п’яти років. За розбійний напад вчинений за попередньою змовою групою осіб передбачено позбавлення волі від семи до десяти років із конфіскацією майна.

П’ятеро іноземців та перестрілка закарпатця зі словацькими поліцейськими на кордоні

Більшість нелегалів прикордонники виявляють на смузі кордону, або на підступах до державного рубежу. Часто провідники таких груп, помітивши службовців кидають групи іноземців, та намагаються втекти з місця події самотужки. Однак, в історії є випадки, коли переправники самі беруться за зброю.

Друге серпня 2014-го року. Близько третьої години ночі прикордонні камери розташовані на одній з ділянок державного кордону Словаччини зафіксували групу з 5-тьох іноземців та “провідника” з мисливською рушницею у руках.Від іноземців у багажнику, до стрілянини на кордоні: як на Закарпатті заробляють на нелегалахФото: wbn.sk

Словацькі поліцейські розшукали групу іноземців та зробили кілька попереджувальних пострілів. За версією слідчих, чоловік з рушницею продовжував погрожувати зброєю і спробував сховатися.Від іноземців у багажнику, до стрілянини на кордоні: як на Закарпатті заробляють на нелегалахФото: wbn.sk

Однак, був поранений словацькими правоохоронцями. Попри спробу надати йому першу допомогу, чоловік помер на місці події.

Чоловіком з рушницею виявився закарпатець, який вже був відомий серед словацьких правоохоронців. Про це розповів тодішній міністр внутрішніх справ Словацької Республіки Роберт Каліняк. З’ясувалося, що це не перша перестрілка зі словацькими правоохоронцями за його участі.Від іноземців у багажнику, до стрілянини на кордоні: як на Закарпатті заробляють на нелегалахФото: wbn.sk

“Це був українець, ми давно стежили за цим чоловіком. Рівно рік тому він вже стріляв у наших поліцейських. Зараз знову нелегально перетнув кордон з п’ятьма в’єтнамцями. На вимогу зупинитися та попереджувальні постріли не реагував. Був небезпечний. Тому відкрили вогонь”, — зазначив міністр на брифінгу, щодо інциденту у серпні 2014-го року.

Видворення з країни або оформлення статусу біженця: яка доля затриманих в Україні нелегальних мігрантів

У міграційній поліції розповіли, що наразі найчастіше серед нелегалів, які намагаються потрапити до ЄС через Закарпаття — вихідці з Пакистану, Афганістану та Індії. Після виявлення іноземців доправляють до місць тимчасового тримання, які розташовані на території прикордонного загону. Далі судді приймають рішення щодо видворення з країни. За словами начальника відділення тимчасового тримання Чопського прикордонного загону майора Ігоря Галагана, якщо іноземці не бажають повертатися до батьківщини, то вони можуть звернутися до Міграційної служби, щодо надання статусу біженця.

“Якщо особі дають статус біженця, тобто вона звільняється і належним чином оформлюються документи, і вона може на офіційному рівні жити на території України. Якщо особі відмовляють у оформленні статусу біженця, в неї також є період щоб оскаржити це рішення, бо деякі оскаржують а деякі ні. Якщо особа не оскаржує, то тоді в неї залишається варіант на повернення додому”, — каже Ігор Галаган.

Проблема нелегальної міграції: як зупинити канали нелегальної міграції через кордони з країнами ЄС

Проблема нелегальної міграції актуальна для багатьох країн світу. Начальник відділу міграційної поліції на Закарпатті Михайло Густей каже, що вирішення цієї проблеми потребує комплексних заходів. Від модернізації обладнання на кордоні, до вирішення політичних проблем у країнах Близького сходу.

“Вирішення проблеми нелегальної міграції це в першу чергу технічне оснащення нашого кордону. На прикладі Словацької Республіки, де є віброкабелі, де є камери, які реагують на рух. І, практично, там де перекриті ці ділянки неможливо пройти непоміченим. Ускладнити ще може політична ситуація у східних країнах, таких як в Афганістані, де просто неконтрольований потік нелегалів потрапляв з Білорусі на територію Польщі чи України. У Польщі групи затримують по 80 людей, які потрапляють з Білорусі. Люди просто змушені тікати до нашої країни, чи до сусідніх країн”, — розповів Михайло Густей.

ЗакарпатПост