На Здвиги закарпатці ні ногою в ліс – бояться змій

Сьогодні – велике православне свято Воздвиження Хреста Господнього.

• Серденько, купи свіжий номер газети ЯСНО •

Закарпатці також цей празник іменують Здвиження або Чесний Хрест.

Сьогоднібажано дотримуватися посту, відмовитися від м’ясних та молочних страв, яєць та риби. У цей день і напередодні не відправляється таїнство вінчання у церквах.

На Здвиження, за старими народними віруваннями, не можна починати важливих справ, бо інакше все задумане піде прахом. І взагалі не слід виконувати важкої роботи, особливо пов’язаної з деревом: рубати ліс, пиляти дрова, стругати дошки. А краще відстояти ранкову службу, сходити на ярмарок і потім покропити святою водою всі кутки у хаті, щоб вигнати звідти всю нечисть.

В очікуванні холодної зими вужі та гадюки ховаються у нори. А перед тим змії востаннє влаштовують «шабаш», вигріваються на сонці, кубляться на пеньках. Тому старі люди попереджають: на Чесний Хрест не можна ходити до лісу, бо «гадина не спить». Особливо застерігали від цього дітей. А то як підеш в ліс по гриби та ягоди, то, мовляв, або змія вкусить, або впадеш у зміїну яму і залишишся там на цілу зиму «і будеш лизати там гадячий камінь». А в деяких місцевостях, зокрема на Тячівщині чи Рахівщині взагалі в цей день зачиняли двері на замок, бо часто змії, відчуваючи тепло, заповзали в хату.