Жителі села Оноківці на Ужгородщині користуються водою жовтого кольору. В чому причина

Понад 100 сімей в селі Оноківці Ужгородського району не можуть споживати питну воду. Про це Суспільному повідомила місцева жителька Людмила Шип. За її словами, з кранів у них тече вода жовтого та коричневого кольору з травня 2021 року.

Яка ситуація з водою в селі Оноківці

Жителька села Оноківці Тетяна Мулеса користується водою жовтого кольору. Жінка розповіла: “Смердюча вода тече. Користуватися нею неможливо: вона псує техніку, одяг, ні прати неможливо, ні митися. Це, мабуть, заразно. Також сантехніка: ванна, туалет — це все дуже небезпечно з такою водою”.

Пенсіонерка Людмила Шип фільтрує воду за допомогою марлевої накладки на крані. Вона розповіла Суспільному: “На крані у мене сім шарів бинту, вати. Але навіть фрукти та овочі я боюся давати комусь після таких кранів, тому що в аналізах, які ми зробили вказано, що є притік і каналізаційних стоків, і марганцю дуже багато”.

Жителі вулиці Проектної в Оноківцях наразі отримують воду з місцевої свердловини.

“Це зараз нам подали цю воду, а раніше ми отримували від залізниці. Вона була більш придатна для споживання. А зараз вона технічна”, — розповіла місцева жителька Оксана Лазорик.Жителі села Оноківці на Ужгородщині користуються водою жовтого кольору. В чому причинаСуспільне Закарпаття

В чому причина неякісної води

Воду для жителів цієї вулиці Укрзалізниця припинила постачати у травні цього року через борг 113 тисяч гривень. Про це розповів директор комунального підприємства “Добробут”, яке наразі займається водопостачанням мешканців, Віктор Дмитрук. Тому з весни їм підключили воду зі свердловини, якою не користувалися майже 13 років.

“Вона дійсно не відповідає нормативним нормам, але ж пити і споживати її можна. Після відстоювання та фільтрації”, — прокоментував Віктор Дмитрук.

На його думку, до жителів вода потрапляє жовтого або коричневого кольорів та зі зміненим запахом через незамінені труби.

“У мешканців погані труби, а їх мають міняти самі мешканці. ОСББ вони не хочуть створювати, за воду спожиту також сплачувати та фільтри ставити також не хочуть, тому вона така ржава”, — додав Віктор Дмитрук.

За його словами, з травня 2021 року за воду споживачі мають платити 27 гривень 30 копійок. Наразі це роблять 40% жителів вулиці Проектної. Чисту воду вони зможуть отримати після заміни старих труб у будинках. Також комунальне підприємство проводить перемовини з фірмою, яка має додатково очищати воду, однак роботи зможуть почати після того, як мешканці погасять борги за спожиті послуги.

ЗакарпатПост