На Закарпатті встановили бет-бокси для кажанів

На Закарпатті на вежах старих дерев’яних храмів Хустщини встановили близько сотні бет-боксів – будиночків для кажанів.

 

Про це в коментарі кореспонденту Укрінформу повідомив директор Закарпатського Інституту еколого-релігійних студій Олександр Бокотей.

«На Закарпатті на горищах старих дерев’яних церков Хустщини встановили близько сотні бет-боксів. Також вчені допомогли громадам очистити від посліду 10 горищ церков. До прикладу тільки на римо-католицькому храмі с. Оноківці за 10 років назбиралося 1,5 тонни гуано (посліду кажанів – ред.)», – повідомив Бокотей.

За його словами, зараз на Закарпатті триває експедиція дослідників рукокрилих із Інституту еколого-релігійних студій (ІЕРС) та Інституту екології Карпат. Вчені досліджують біорізноманіття церковних веж храмів Хустщини у рамках транскордонного проєкту BAT4MAN  «Підвищення екологічної обізнаності місцевого населення шляхом спільного збереження кажанів в прикордонних районах Угорщини, Словаччини, Румунії та України».

 «На сьогодні хоч і відомо, що в області офіційно нараховується 23 види кажанів, але про їхні місця існування та інші особливості життя в деталях знаємо далеко не все, бо дослідженню цієї тематики приділяється недостатньо уваги», – наголошує керівник Інституту еколого-релігійних студій.

Вчені переконані, що кажани є важливою ланкою, яка сприяє регуляції шкідників сільського і лісового господарства. Один кажан може з’їсти від 500 до 3000 часто шкідливих комах за вечір, тому за кордоном застосовують багато методик по привабленню цих рукокрилих до біоценозів.

ЗакарпатПост