Найкрасивіші місця на Закарпатті, які варто відвідати цієї осені. Найстаріші дуби України і найвищі у Європі сосни

Осінь – пора особлива, романтична. Уже немає спеки, але ще й не дуже холодно. Саме час для подорожей. На Закарпатті восени дуже гарно, ліси стають просто казковими, струмки, ріки та водоспади повноводними, а ще й грибів довкола сила-силенна. Чим не привід, аби їх побачити, сфотографувати, активно відпочити та насолодитися краєвидами? Газета ЯСНО зібрала найкрасивіші місця, які варто побачити цієї осені на Закарпатті.

• Серденько, купи свіжий номер газети ЯСНО •

Найстаріші дуби України і найвищі у Європі сосни

Ростуть вони у селі Стужниця на Великоберезнянщині. Це – справжні велети, побувати біля яких, відчути особливу енергетику – неймовірне задоволення.

Дерева охороняються, як старожили і входять до природно-заповідного фонду України. Дуб-Чемпіон, визнаний найстарішим дубом в Україні, його вік – близько 1300 років, має 25 метрів у висоту й майже 10 метрів в обхваті стовбура.

Хоча, більш відомим є Дідо-дуб, що росте поряд, він вищий (30 м), але «худіший» – «усього» 9,1 метра в обхваті. Його орієнтовний вік – 1100-1200 років.

 У висоту дуби ростуть до 150-200 років, а в ширину – все життя. У нас цим деревам живеться комфортно, адже на Закарпатті зона дубових лісів. Вони досягають навіть 500 років. Але ж звідки взялися дуби серед букового лісу?

Існує кілька можливих варіантів: за одним, жолуді сюди занесли дикі свині, а згідно з іншою, місцевий житель посадив дуб на знак пам’яті про односельців, що загинули під час епідемії чуми.

Є про дуби і легенда. Кажуть, що в сиву давнину там загинула молода закохана пара. Олена була донькою млинаря, дівкою з досить забезпеченої родини. Батько шукав для неї багатого нареченого, але кохала вона бідного Циля, хлопця, що наймитував і жив на копійки. Не хотів чоловік такого майбутнього своїй єдиній дитині і вирішив закоханих розлучити. Дав він парубку ящик із яблуками і попросив його доставити до Ужгорода. Обіцяв щедро заплатити. Тим часом найняв хлопців, які мали в лісі його перестати і убити. Так і сталося. Та коли Олена дізналася про загибель коханого, пішла до того місця і встромила собі ножа у серце. Батько не витримав і з горя помер одразу, а молоду пару поховали край дороги на місці їхньої смерті, а над могилами посадили два молоді дуби. От ростуть вони собі досі, нагадуючи про те, що жодні змови не зможуть знищити справжні щирі почуття…

Цікаво, що з села Стужиця починається популярний туристичний маршрут Ужанського національного природного парку, який веде до урочища Чорні млаки. Це унікальне у Європі місце – місце падіння Княгинського метеориту, найбільшого в Європі.

А неподалік, у заповідному урочищі «Магурича» ростуть одні з найбільших у Європі дерев – сосни Веймутова. Ці гігантські дерева віком 150 і більше років, мають окружність стовбура понад 5 метрів і висоту понад 50 метрів (як ужгородські шістнадцятиповерхівки) • Більше цікавого читай у газеті ЯСНО • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекс 76076 • ЯСНО – газета №1 для життя! • ЗакарпатПост