Найкрасивіші місця на Закарпатті, які варто відвідати цієї осені. Свидовець

Осінь – пора особлива, романтична. Уже немає спеки, але ще й не дуже холодно. Саме час для подорожей. На Закарпатті восени дуже гарно, ліси стають просто казковими, струмки, ріки та водоспади повноводними, а ще й грибів довкола сила-силенна. Чим не привід, аби їх побачити, сфотографувати, активно відпочити та насолодитися краєвидами? Газета ЯСНО зібрала найкрасивіші місця, які варто побачити цієї осені на Закарпатті.

• Серденько, купи свіжий номер газети ЯСНО •

Мандрівка Свидовцем

Серед усіх хребтів, які є в Карпатах, Свидовець – третій за висотою. Цей гірський масив із казковими озерами, оксамитовими схилами, стрімкими скелями та плавними вигинами, найкраще місце, для осінньої  прогулянки, вважається популярним об’єктом для пішохідного та велотуризму.

Свидовець простягається майже на 50 км поміж річок Чорна Тиса та Тересва. Найвищі вершини: Близниця Велика (1881 м), Близниця (1872 м), Догяска (1761 м), Великий Котел (1770 м), Ворожеска (1731 м). Найвідоміші озера Свидовця – Догяска (Геришаска), Трояска (Апшинець), Ворожеска та Івор.

Тут можна блукати не днями і навіть не тижнями , а місяцями і ця краса ніколи не набридне. Тому для короткотривалої подорожі краще наперед знати. Куди саме хочеться піти… адже Свидовець – це не одна гора, а цілий хребет.

Ніде так високо в Карпатах не ростуть буки, як на Свидовці. А ще там вписається багато худоби. Можна побачити овець, кіз коней, яких випасають гуцули.

А ще на Свидовці — справжній озерний рай: вздовж хребта розташувались одразу декілька високогірних озер. Апшинець, Івор, Догяска (Герешаска), Ворожеська. Кожне озеро по-своєму цікаве і неповторне.  Вода у них має особливе забарвлення, вона холодна і свіжа, якась блакитно-зелена і водойми здаються бездонними, як небо.

Деякі з озер невеличкі, а от Догяска — просто вражаюче велике, як для озера льодовикового походження: має трохи більше 167 метрів по діагоналі. Про кожне з озер, кожну вершину тут існують сотні легенд, але їх переповідати будемо іншим разом.

Загалом про Свидовець можна багато говорити і багато писати, але найкраще побувати там самому і насолодитися природними красотами та відчути ту шалену енергію високогір’я, яка заряджає організм, наче якась батарейка.

Бо Свидовець – це одне з небагатьох місць у Карпатах, де природа ще має свій дійсно дикий куточок, це гори, серед яких хочеться бути, гори, які хочеться погладити, гори, які немає бажання покидати, повертаючись до цивілізації • Повний текст читай у газеті ЯСНО • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекс 76076 • ЯСНО – газета №1 для життя! • ЗакарпатПост