Чому в матері-героїні діти – з вирваним волоссям, тріснутим черепом і шрамами від побоїв?

«Я хочу так дати батькові здачі, щоб він… помер», – зізнається 16-річна Аня, яка разом зі своєю великою сім’єю проживає в селі на Житомирщині. І це слова не озлобленої дівчини, а доведеної до відчаю дитини. Адже Аня разом із молодшими братами й сестрами роками терпить тортури, що їх влаштовує батько. Точніше – співмешканець мами, оскільки Олег офіційно не одружений із Наталією, яка народила йому сімох молодших дітей. Подробиці з’ясовували на передачі «Один за всіх».

• Серденько, купи свіжий номер газети ЯСНО •

Плодять дітей, щоб жити на їхні гроші

У 20 років Наталія Білінська народила свою першу дитину – Аню. Через два роки – сина Володю. Проте її цивільний чоловік не брав ніякої участі у вихованні дітей, не поміг ні копійкою. І дотепер йому байдуже, як ведеться його кровинкам. А ведеться ой як тяжко, пише газета ЯСНО з посиланням на t1.ua

– Коли мама привела нам у хату Олега, ми ніби й непогано жили. Я навіть називала цього чоловіка татом, – пригадує Аня.

Оскільки офіційно 36-річна Наталія Білінська – мати-одиначка, то отримує сотні тисяч гривень допомоги. Ці гроші надає держава, хоча фактично – ми з вами, сплачуючи податки. Проте колосальні суми йдуть не на нужди дев’ятьох дітей, а на забаганки їхнього батька-нероби.

«Олег звик сидіти в мене на шиї. То що я зроблю?» – знизує плечима Наталія у відповідь на те, чому її молодий здоровий чоловік ніде не працює, а на дитячі гроші їсть, п’є, гуляє.

– Недавно мама отримала на нас 100 тисяч гривень, так він (Олег, – авт.) забрав гроші і купив собі мотоцикл й шолом. Ще на початку зими мама пообіцяла мені купити зимові чоботи (бо старі в мене розлізлися), а він забрав ту схованку і купив собі костюм, щоб із дружками гуляти та їздити в сусіднє село до своєї матері. Ще до того, як не мав мотоцикла, викликав таксі і катався, куди хотів, а платив за свої гульки нашими ж грішми.

Через постійне недоїдання всі діти в Наталії Білінської суттєво відстали в розвитку від своїх ровесників. 16-річна Аня така маленька й худенька, що їй не даси більше від 12 років. 14-річний Володя на вигляд, як хлопчик років 10 – 12-ти. Що вже казати про молодших дітей, які не лише голодні, а й холодні, брудні, нерозчесані.

Сокирою по голові, бо… не вивчив таблички множення

Втім відсутність їжі та одягу – то не найгірше, від чого потерпають у цій сім’ї. Багато років поспіль діти тут зазнають справжніх катувань!

Як доказ – фото Ані, де в неї половина черепа лиса, оскільки батько вирвав їй із голови волосся.

– Він за дитячі гроші купив музичну колонку. Поклав її біля електрочайника. Коли чайник закипав, уся пара йшла на колонку – і та перестала працювати. Батько сказав, що то я поламала. Я йому все пояснила. Та він, що посміла йому перечити, так ухопив мене за коси, що частина мого волосся лишилася в його руках, а ще частина випала, коли я розчісувалася. Після того в мене так боліла голова з того боку, де не було волосся, що я пару ночей спала на іншому боці, – пригадує дівчинка. – А то було, я вийшла з подружкою погуляти, він перестрів мене, схопив за шию і зі словами «Ти на цьому світі не жилець!» почав душити. Без повітря в мене стало паморочитися в голові. Добре, що мати побачила, відштовхнула вітчима. Я стала хапати ротом повітря. А він кинувся лупцювати маму за те, що вмішалася.

Не раз Олег так бив дівчинку, що їй із синцем під оком соромно було йти до школи. А то так лупонув Аню по пальцях, що вона три дні не могла взяти в руки ручку, щоб на уроках писати.

Розповідаючи про вітчима-садиста, Аня показує фотографію свого брата Володі. Ось тут у 14-річного хлопця тріщина на черепі, а ось тут – ґулі на колінах.

– Це так батько покарав Вову, що той не знає таблички множення. Сказав: «Ставай на коліна і щоб за 15 хвилин вивчив!» Ясно, що вивчити стільки за пару хвилин – нереально. То батько вхопив сокиру і стукнув тупим її боком моєму братові по голові та по ногах. Після того у Вови взагалі відшибло пам’ять. Він у дев’ятому класі не може вивчити й маленького віршика, а читає тільки по складах, – розповіла Аня.

– Одного разу я недоскладав дров у коморі, то батько схопив мене за шкибарки і став із усієї сили бити головою об стіну. В мене потім вискочила величезна ґуля і дуже боліла голова, – розповідає Вова.  – А то, було, прийшов батько п’яний десь о дев’ятій вечора і до мене: «Йди різок наколи грубу розтопити». Я пішов. У коморі темно, сокира гостра, цюкнув собі по руці аж до кістки. Прибіг до хати, кров юшить, а батько: «Нічого, до свадьби заживе». Хоча той кусок м’яса та і не приріс нормально.

Дістається і рідним дітям Олега. Зокрема, старшому серед синів – Василькові, якому тільки 12 років.

– Одного дня батько вчепився до меншого брата: «Васю, чому груба не розтоплена?» – «Бо я був у школі. Зараз розтоплю». Але, поки робив уроки, поки за меншими дітьми приглядав, не встиг чи забув. Тоді батько вхопив Васю за голову і став пхати в отвір не розтопленої грубки. У брата вуха великі, голова не пролазила, то батько з іще більшою силою став пропихати Васіну голову, – розповіла Аня.

Аби лупцювати дітей за найменший непослух, Олег по всій хаті та у дворі порозкладав шматки гумового шланга й кабелю. Як тільки чоловікові не подобається щось у поведінці дітей – так їх б’є, що малі по три дні не можуть сісти на дупу. І подібне відбувається через кожні день-два.

Чи покарають батька-садиста?

Аня з Володею не раз просили: «Мамо, Олег нічого не робить. Йому від нас тільки гроші треба. Давай його виженемо й заживемо нормально». Проте Наталія щоразу відповідала: «Легко вам казати». Навіть 12-річний Василько, якого батько називає своїм любимчиком, зізнався: «Ми хотіли втекти від таких батьків. У селі ж є багато людей, які беруть у найми. То ми думали: будемо в чужих людей працювати і самі собі на хліб та одяг заробляти». Втім діти не втекли, бо злякалися, що як батько їх знайде, то живого місця на них не лишить.

Відтак старші діти разом із бабусею Оленою (мамою Наталії) звернулися до журналістів. І тільки після розголосу поліція порушила кримінальне провадження щодо вчинення Олегом насилля над дітьми, а самих дітей вилучила із сім’ї. Чи понесе Олег покарання за те, що влаштував катівню, та чи повернуться діти до матері? Побачимо згодом. Наразі ж діти перебувають у центрі соціально-психологічної реабілітації, що в місті Коростені Житомирської області • Більше цікавого читай у газеті ЯСНО • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекс 76076 • ЯСНО – газета №1 для життя! • ЗакарпатПост