Тато в декреті: чи стане «жіночий» обов’язок і добровільною справою чоловіків

Днями моя сусідка поділилася «страшною» новиною: на роботі її колега пішов у декретну відпустку. Сусідка не може прийти до тями: як це так, чо-ло-вік буде сидіти вдома з дитиною, в той час як жінка буде «вкалувати» на роботі. «Не розумію, як його дружина погодилася на таке – це ж повісила собі на шию ще одну дитину, але дорослу. Бідолаха», – зробила висновок сусідка. А мені стало цікаво: добре це чи погано, коли за новонародженим у перші роки життя буде доглядати тато. Звісно ж, мама у всьому допомагатиме, пише газета ЯСНО.

• Серденько, купи свіжий номер газети ЯСНО •

Рік тому Фонд Народонаселення ООН в Україні проводив дослідження «Роль чоловіків у догляді та піклуванні за дітьми». Опитали 445 чоловіків та 545 жінок і виявилося, що за дитиною до 3-х років лише в 2% сімей доглядав батько, у 85% – жінка, інші – партнерське виховання. На запитання «Чому не розглядаєте можливість взяти декретну відпустку, навіть якщо це буде економічно вигідно для вашої сім’ї?» 42% відповіло, що це жіночий обов’язок, 34% вважають неприпустимим, щоб жінка утримувала сім’ю. І лише 20% чоловіків хочуть взяти декретну відпустку замість своєї дружини.

Експерти називають дві вагомі причини, чому чоловіки не хочуть іти у відпустку:. Перший – економічний (багато чоловіків вважають, що вони мають утримувати сім’ю, а дружина чомусь не має),  другий – це гендерні стереотипи (чоловіки впевнені з дитинства, що доглядом і вихованням дитини має займатися мама).

Я провела і своє міні-дослідження: поцікавилася думкою знайомих щодо чоловіка-декретника. Так ось: думки кардинально розділилися. Ті, хто категорично проти, переконані, що турбота про дітей — це чисто жіночий обов’язок. І справа тут не в стереотипах і забобонах, мовляв, саме жінки наділені материнським інстинктом. Чоловік на це теж, звісно, здатний, але у нього ніколи не вийде дарувати стільки турботи і уваги дітям.

«Порушується природне завдання чоловіка — бути добувачем. Чоловік-нахлібник, який не проти такого життя, буде в порядку, а ось якщо «домогосподаркою» зробити того, хто хоче працювати і заробляти, це може закінчитися сумно для чоловіка – як мінімум депресією», – переконаний Павло, батько двох дітей. Його дружина теж такої думки.

«Якщо маленький син чи донечка бачать, що мама ходить на роботу, приносить в сім’ю гроші, а тато доглядає за ними, готує їжу, прибирає і таке інше – це до добра точно не доведе», – каже Валентина і її думка знаходить підтримку у більшості моїх знайомих.

Щоправда, маю і таких, хто не бачить нічого поганого в тому, що у декретну відпустку піде батько. «А що поганого в тому, що у вихованні і догляду за дитиною батьки беруть рівну участь. Для європейських країн це абсолютно нормально», – зауважила приятелька Ніна, яка багато подорожує, а тому знає, про що говорить. Я, власне, її підтримую, тож, для вас, шановні читачі, підібрала кілька прикладів умов декретної відпустки в деяких країнах Європи.

Найбільше мені сподобалась Іспанія. В Іспанії відразу після народження дитини батько й мати йдуть у декрет на 6 тижнів. Це є обов’язковою відпусткою, яка оплачується в повному обсязі. Після спливу 6 тижнів у кожного з батьків буде право на відпустку по догляду за дитиною до року тривалістю 10 тижнів. Протягом відпустки батьки за бажанням можуть працювати неповний день, але передавати відпустку іншим членам сім’ї заборонено.

У Швеції теж непогано: декретна відпустка по догляду за дитиною триває 480 календарних днів, які оплачуються державою, і 90 днів з них з новонародженим повинен провести батько. Передати ці 3 місяці дружині неможливо. Якщо чоловік не піде в обов’язкову декретну відпустку на 3 місяці, сім’я втратить державні виплати.

У Франції збільшили з 14 до 28 днів період обов’язкової оплачуваної відпустки для батька при народженні дитини. Перші 7 днів декретної відпустки для батька є обов’язковими. У Польщі після народження дитини чоловік має право взяти «батьківську відпустку» тривалістю 14 календарних днів. Ці 2 тижні батько може взяти як за один раз, так і розділивши їх на дві рівні частини. Він може використати цю відпустку лише до досягнення дитиною віку 24 місяців. Разом з тим, мати може відмовитися від частини декретної відпустки на користь батька.

І ще один цікавий факт: глава японського міністерства охорони навколишнього середовища Сіндзіро Коїдзумі взимку 2020 р. вперше в історії пішов у декретну відпустку як чоловік на посаді міністра. Своїм вчинком він вирішив подати приклад іншим молодим батькам. Такі ось справи.

До речі, з квітня ц.р. і в Україні чоловіки, як і жінки, можуть піти у трирічний «декрет».  Батько дитини може взяти декретну відпустку без пред’явлення довідки з місця роботи дружини. До того ж з’явився новий вид відпустки – соціальна оплачувана 14-денна відпустка. Нею протягом перших трьох місяців з моменту народження малюка можуть скористатися: батько, дідусь, бабуся чи інший повнолітній родич, який фактично доглядатиме за дитиною. А що думаєте ви з цього приводу? Діліться. Ваша Ліля Біла • Більше цікавого – у газеті ЯСНО • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекс 76076 • ЯСНО – газета №1 для життя! • ЗакарпатПост