Із Мукачева до Стрия закарпатці їздитимуть платною дорогою

Платні автобани є майже в усьому світі, тож для закарпатців що багато і часто їздять у Європу, це   не новина. Однак вдома це буде чимось новим, тож багато хто переляканий, що проїзд стане непосильно дорогим. Утім варто одразу наголосити, що крім платної дороги буде і безкоштовна, тому боятися не варто. Звісно, платною можна буде нестися на високій швидкості і швидше доїхати, вона буде кращої якості. Варто врахувати і той факт, що будівництво доріг взагалі – задоволення не з дешевих: один кілометр коштує від 11 до 170 мільйонів гривень, пише газета ЯСНО.

• Серденько, купи свіжий номер газети ЯСНО •

Звісно, у бюджеті на все заплановане Зеленським коштів не вистачить. Тож залучатимуться інвестори, тобто люди, які вкладатимуть в наші дороги власні гроші. Звичайно, що вони захочуть їх повернути.

Взагалі розмови про платні дороги в Україні точаться вже давно. Щоправда, досі немає такої жодної.

Та ще у 2018 році Рада ухвалила закон, який дозволив будувати платні автошляхи на умовах концесії: приватний інвестор будує дорогу власним коштом, потім отримує її в управління на термін до 50 років і плату за проїзд збирає для себе, повертаючи вкладені гроші.

«Платні дороги дорожчі під час будівництва, але дешевші в обслуговуванні. Наприклад, дороги, які зводились в Україні до 2012 року, розраховані на 20-25 тонн, а на платних це 40 тонн», — розповів Громадському ексміністр інфраструктури Володимир Омелян.

Також він додав, що замість 4-8 годин шляху по гірських дорогах можна їхати удвічі менше платною дорогою, для якої збудують естакади й тунелі.

Ще однією перевагою платних доріг є те, що крім грошей інвестору, з них значна сума йтиме і в державний бюджет, тобто держава будівництвом має бути зацікавлена • Повний текст читай у газеті ЯСНО • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекс 76076 • ЯСНО – газета №1 для життя! • ЗакарпатПост