Унікальні Карпати: Де на Закарпатті є скеля, яка вразила послів Івана Грозного

Одним із найдивовижніших та наймістичніших місць українських Карпат є, безумовно, Карстовий міст, розміщений посеред найбільшого у Європі букового пралісу у Карпатському біосферному заповіднику. Аби його побачити, треба приїхати в с. Мала Уголька на закарпатській Тячівщині, пише газета ЯСНО.

• Серденько, купи свіжий номер газети ЯСНО •

Цю пам’ятку природи ще не затоптали юрби туристів, тож усамітнитись серед тисячолітніх дерев абсолютно реально. Те, що на Карстовому мості буває мало туристів, з одного боку дуже добре: ви не штовхатиметесь, щоб зробити бодай одне фото. З іншого: дорога сюди далека від хорошої, мобільний зв’язок практично відсутній, про кав’ярню чи навіть «зручності на дворі» годі й говорити.  Проте, унікальність місця зводить нанівець усі побутові «недосконалості».

Карстовий міст – величезна арка у вапняковій скелі Чур. Пам’ятаєте фільм «Парк Юрського періоду» і динозаврів, що в ньому бігали? Так от Карстовий міст – це їхній ровесник.  Вапняки тут утворились  понад 150 мільйонів років тому, коли на території теперішніх Карпат вирували хвилі океану Тетіс. Ці ж скелі розмила вода, за останні сотні тисяч років стікаючи їхніми схилами до найближчих річок, таке ж і утворення печер в околицях. А вже з часом, інші природні стихії – вітер та вода – відшліфували поверхню Карстового мосту. Так, карстові процеси проклали прохід завширшки 10 м і заввишки 3 м. Скеля стоїть ніби на трьох «ногах», під нею може вільно проходити доросла людина.

А з вершини скелі Чур відкриваються запаморочливі панорами на каньйон річки Тиса та румунські Карпати.

Історики вважають, що Карстовий міст – одна з декількох місцин в Карпатах, де колись було святилище язичників, хоча місцеві ж вказують на сусідню гору Погарь, або скелю Чур. З останньою, до речі теж пов’язано чимало оповідей, зокрема про те, що скеля в часи війни була схованкою для євреїв, допоки їх тут не знайшли німці… Щодо Карстового мосту, то дослідники стверджують − близько 1556 року тут зупинилась делегація послів Івана Грозного, яка саме поверталась зі Стамбула через Болгарію. Зупинившись в Малій Угольці на перепочинок, вони були вражені як містичною аурою скелі, так і обрядами сонцепоклонників, що справляли ритуали біля неї.

Карстовий міст розташований посеред старого лісу – унікальної природної екосистеми. Сьогодні це один з небагатьох у Європі осередків букових пралісів, який впродовж останніх 3-4-х тисячоліть, з часу появи бука у Карпатах, ніколи не зазнав втручання людини. Букові праліси внесено у перелік пам’яток ЮНЕСКО.

Шлях до скелі Чур починається біля будівлі Угорського лісництва в селі Мала Уголька. Вхід на територію заповідника платний. Відстань до скелі становить близько 2,2 км. Тож, поки не почалися затяжні дощі (а в мокру погоду стежка до скелі нагадуватиме смугу з перешкодами), підніміться на скелю. (Сам маршрут позначений кількома табличками та маркерами синього кольору, а тому заблукати важко.) Повірте – тієї енергетики, якою зарядить вас це місце, вистачить на довгу холодну зиму • Більше цікавого читай у газеті ЯСНО • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекс 76076 • ЯСНО – газета №1 для життя! • ЗакарпатПост