600 закарпатцям відключили газ за борги

Припинити газопостачання декотрим споживачам, які заборгували за послугу з розподілу, довелося працівникам АТ «Закарпатгаз». Сума боргу таких закарпатців становила від 1000 грн. На підприємстві пояснюють: несплата за розподіл (доставку) газу ставить під загрозу безперебійне та безаварійне газопостачання області. А, відтак, постраждають і сумлінні платники. Наразі на черзі на відключення — ще 2000 боржників. Усього ж, станом на 1 жовтня, направлено більше 15 тисяч попереджень про припинення газопостачання.

Нагадаємо, 20 серпня 2021 року набрали чинності зміни  до Закону  України  «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби  (COVID-19)» від 17 березня 2020 року. Відповідно до зазначених змін, заборона на припинення газопостачання поширюється лише на період дії «червоного» рівня епідемічної небезпеки та впродовж 30 днів після його скасування.

Однак, на теренах інтернету спостерігається викривлене трактування даного закону. Соціальними мережами шириться інформація, нібито Оператор газорозподільних мереж (в Закарпатті це — АТ «Закарпатгаз») не має права відключати за борги за послугу з розподілу тих споживачів, чий борг сформувався до 20 серпня 2021 року. Така інформація не відповідає дійсності і вводить в оману закарпатців.

«Право Закарпатгазу припиняти газопостачання через заборгованість чітко регламентоване положеннями Кодексу газорозподільних систем. І ці положення не змінювалися ні у 2020, ні у 2021 роках. Поширення ж неправдивої інформації окремими особами створює ситуацію, коли у підсумку постраждають громадяни, які дослухалися до їх порад. Адже вирішення питання у судовому порядку, на що Оператор ГРМ має повне законне право, несе додаткові фінансові, часові та емоційні витрати», — пояснила комерційна директорка АТ «Закарпатгаз» Юлія Соколова. 

У товаристві наголошують: АТ «Закарпатгаз» має право припиняти боржникам газопостачання, незалежно від строку виникнення заборгованості. Припинення постачання природнього газу шляхом пломбування, а в деяких випадках і механічне від’єднання газових мереж, створює для споживачів ряд незручностей: як-от відсутність газопостачання, необхідність додаткової сплати вартості послуг з припинення та подальшого відновлення газопостачання.

Пресслужба АТ «Закарпатгаз»

ЗакарпатПост