Відмова постачальників надавати газ за нижчою ціною. Яка ситуація у громадах Закарпаття

25 мільйонів кубометрів газу потрібно на опалювальний сезон бюджетним установам на Закарпатті. Про це розповів Суспільному начальник управління житлово-комунального господарства Закарпатської ОДА Василь Романець.

За його словами, в області зараз є 1200 котелень, які опалюють заклади освіти, медицини, культури й інші установи.

Голова обласної адміністрації Анатолій Полосков 12 жовтня повідомив, що через відсутність постачальника газу в області встановили надзвичайну ситуацію. Постачальники, які до зростання цін виграли торги та уклали договори, відмовляються постачати паливо за нижчою ціною. Ситуацію з відмовою постачальників надавати газ за попередньо встановленою ціною бюджетним установам Василь Романець коментує так:

“Їм необхідно закуповувати газ за ціною, яка зараз є на ринку природного газу, тобто йдеться десь в районі 37 гривень за метр кубічний. Але надіємося, що будуть прийняті відповідні рішення уряду і буде визначений гарантований постачальник природного газу для бюджетних установ області, що значно зменшить фінансове навантаження на бюджетні установи і буде фіксована ціна”, — сказав Василь Романець.

Що кажуть у Мукачівській громаді

Додаткові 15 мільйонів гривень виділили з бюджету Мукачівської громади на опалення навчальних закладів. Про це Суспільному розповів міський голова Андрій Балога. За його словами, якщо уряд не запровадить фіксовану ціну на газ для комунальних закладів, потрібні будуть додаткові гроші на цей опалювальний сезон. За словами Андрія Балоги, органи місцевого самоврядування очікують на постанову Кабміну щодо джерел закупівлі газу.

“Від усіх організацій, які постачали газ до сьогоднішнього дня надійшли листи про розірвання угод із комунальними установами про постачання газу. Є попередня інформація, що буде фіксована ціна газу в районі 16,5 чи 17,5 тисяч гривень для бюджетних організацій, але не розуміємо, який саме перелік бюджетних організацій і кому. На жаль чи на щастя в Мукачеві “Теплокомуненерго” немає. У нас всюди індивідуальне опалення. Для людей є фіксована ціна по газу українського виробництва, зараз чекаємо, щоб була фіксована ціна для комунальних установ так само по газу”, — сказав Андрій Балога.

Яка ситуація в Ужгороді

В Ужгороді, за словами начальника управління охорони здоров’я та цивільного захисту населення міськради Ярослава Глаголи, жодна бюджетна організація з постачальником не розірвала договір про надання газу. За його словами, “Нафтогаз України” розробив типові договори як для органів місцевого самоврядування, так і для окремих бюджетних установ. Ці договори надані Кабміну на затвердження.

“Попередньо у понеділок (18 жовтня) ці угоди типові для бюджетних установ і організацій повинні бути затверджені Кабміном. Дочірня фірма ТОВ “Нафтогаз трейдинг”, їй дано дозвіл окремі угоди заключати із конкретним споживачем, тобто бюджетними організаціями. Попередньо з вівторка такі угоди будуть заключені з державними установами. До понеділка-вівторка наразі ніяких рухів у цьому плані не відбувається. Договори, які діяли раніше – чинні”, — сказав Ярослав Глагола.

Що відомо

  • Опалювальний сезон в державних закладах Закарпаття може не початися вчасно. Через відсутність постачальника газу в області встановили надзвичайну ситуацію. Це вирішили на позаплановому засіданні регіональної комісії з надзвичайних ситуацій.

ЗакарпатПост