Щур-сапер, що має золоту медаль за героїзм, вийшов на пенсію

Вчені давно виявили, що деякі види гризунів можна використовувати для пошуку мін і снарядів, що залишилися в землі. Їх навчають реагувати на певні хімічні сполуки, які містяться у вибухових речовинах, і завдяки цьому вони ігнорують звичайний металобрухт. Знайшовши вибухівку, вони починають рити землю, тож до робіт вже підключаються сапери, інформує Ukr.Media.

• Серденько, купи свіжий номер газети ЯСНО •

Самець гамбійського хом’якового щура на прізвисько Магава протягом року «відвідував школу» при організації Apopo, яка базується в Танзанії і з 1990-х років навчає тварин шукати міну. Отримавши сертифікат, він приступив до роботи в Камбоджі і за свою п’ятирічну кар’єру виявив 71 міну і ще десятки снарядів, що не розірвалися.

Магава важить 1,2 кг і має довжину 70 см. Цей вид щурів крупніший багатьох інших, але все одно цих габаритів не достатньо, щоб міна зреагувала. Чотирилапий сапер здатний обшукати поле розміром з тенісний корт всього за 20 хвилин; у людини з металошукачем це займає від одного до чотирьох днів. У вересні минулого року Магава отримав Золоту медаль PDSA, яку називають “Георгіївським хрестом для тварин”, ставши першим щуром, удостоєним цієї нагороди.

Зараз Магаві — сім років, і для щурів це похилий вік. Куратори прийняли рішення, що йому пора на пенсію. Нещодавно група молодих щурів отримала сертифікат і незабаром приступить до пошуку мін в Камбоджі. Магава залишиться на своєму посту ще кілька тижнів, щоб допомогти новобранцям освоїтися.

Відтоді, як до їх пошуків стали залучати гризунів, ті знайшли більше 60 000 мін і снарядів, що не розірвалися, очистивши територію площею близько 25 мільйонів квадратних метрів • Більше цікавого читай у газеті ЯСНО • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекс 76076 • ЯСНО – газета №1 для життя! • ЗакарпатПост