30-хвилинний фільм презентували в межах проєкту “Втрачений Ужгород”

Проєкт “Втрачений Ужгород. Відеоверсія” презентували 13 жовтня в обласному центрі Закарпаття. З 10 мініфільмів зробили один тридцятихвилинний, — розповіла Суспільному керівниця проєкту Галина Ярцева. За її словами, втілили відеоверсію “Втраченого Ужгорода” за гроші Культурного фонду. Вартість — понад мільйон гривень.

10-річна Емілія Митрай зіграла роль художниці Лілі Орсаг у дитинстві. Дівчинка розповіла: “Вона була відомою художницею, вона дуже любила малювати, а її батьки їй не дозволяли. Це перші зйомки, але виступала я на сцені не вперше”.

Мама дівчинки Наталія Піцур знялася в епізоді про родину Кофман.30-хвилинний фільм презентували в межах проєкту "Втрачений Ужгород"Суспільне Закарпаття

“Моя героїня – Емілія Кофман. Вона була відомою вчителькою фортепіано, вона давала приватні уроки, але в неї дуже складне життя було. І якось так все її життя було пов’язане із якимись перипетіями, складнощами із відвойовуванням власної оселі, власного майна. Тобто якось не стільки по творчій лінії вона могла розвиватися, скільки переживати особисті трагічні моменти”, — сказала Наталія Піцур.

Артистка Закарпатського народного хору Вікторія Тимко зіграла у двох епізодах. В одному з них йшлося про грецьку громаду, у другому – про єврейську. Вона розповіла: “Єврейський епізод мені дуже близький. Можна було ще раз пережити те, що відчували наші предки. Це було дуже цікаво: перевтілитися на сотню років назад і відчути ту атмосферу, прожити це”.30-хвилинний фільм презентували в межах проєкту "Втрачений Ужгород"Суспільне Закарпаття

Із майже трьохсот історій, написаних Тетяною Літераті для серії книг “Втрачений Ужгород”, для відеоверсії вибрали 10.

“Ми спочатку обрали 20, а з них дуже важко обрали 10. Хотіли, щоб це були різнопланові історії, щоб показати мультинаціональне, культурне Закарпаття. Ці фільми розповідають про ромських музикантів Лані, про грецьку церкву, грецьку громаду, про будівлю “Просвіти” і решту цікавих тем, і намагалися тим самим підняти болючі для Ужгорода питання, звернути увагу на забуті традиції, забуті імена”, — розповіла авторка проєкту Тетяна Літераті.30-хвилинний фільм презентували в межах проєкту "Втрачений Ужгород"Катерина Ірха у Facebook

До створення фільмів долучилися понад півсотні людей, — розповіла керівниця проєкту Галина Ярцева. У кожному епізоді про героїв та місця розповідали експерти.

“Коли ми підбирали історії, ми одразу бачили, хто у нас буде експертом. Зрозуміло, що коли йдеться про збереження архітектури міста, це мають бути експерти, які досліджують архітектуру Ужгорода. Це Олег Олашин і Ліна Дегтярьова. Коли ми говорили про якісь музичні наші історії, зрозуміло, що це Наталка Петій-Потапчук. Хто як не керівниця нашого заслуженого хору? Тому це все ланки одного ланцюжка”, — прокоментувала Галина Ярцева.

За словами авторки проєкту “Втрачений Ужгород” Тетяни Літераті, знімати фільми почали у липні, а завершили у вересні.

 ЗакарпатПост