АНОНС. Приховані офшори Зеленського та британська нерухомість українських політиків: про що розповіли Pandora Papers?

Сотні журналістів-розслідувачів з усього світу протягом року досліджували мільйони конфіденційних файлів, серед яких є інформація про Володимира Зеленського та інших українських політиків. Що саме вони з’ясували — читайте у матеріалі hromadske.

• Серденько, купи свіжий номер газети ЯСНО •

Результати розслідування журналісти «Слідства.Інфо», які долучилися до вивчення документів, оприлюднили у своєму фільмі та на сайті, пише газета ЯСНО.

Зв’язок Зеленського з Коломойським

Журналісти заявили, що змогли частково підтвердити інформацію про те, що офшорні фірми Володимира Зеленського та його оточення з 2012 року отримали 40 мільйонів доларів від компаній, пов’язаних з олігархом Ігорем Коломойським. Отримані журналістами документи свідчать, що у 2012 році «кварталівці» зареєстрували понад десяток офшорних фірм.

Серед їхніх власників, окрім Зеленського, вказані Сергій та Борис Шефіри. 40 мільйонів доларів компанії Коломойського формально сплатили як внесок до статутного капіталу. Водночас фірми олігарха, які ймовірно перераховували кошти «кварталівцям», підозрюють у відмиванні мільярдів із «ПриватБанку», співвласником якого раніше був Ігор Коломойський.

Крім того, за даними джерел «Слідства.Інфо», переказ грошей відбувався через кіпрську філію «ПриватБанку» — ту саму, через яку олігарх міг відмивати мільйони. Нові документи засвідчують, що принаймні одна з компаній очільників «95 кварталу» мала рахунок у цьому банку. Тобто офшори Зеленського також могли бути частиною історії з відмиванням брудних грошей.

Сергій Шефір (у центрі) фігурує у документах Pandora Papers принаймні у двох справах, пов’язаних зі створенням офшорних компаній, а також отриманням грошей від фірм, які асоціюють із Ігорем Коломойським • Повний текст читай у газеті ЯСНО • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекс 76076 • ЯСНО – газета №1 для життя! • ЗакарпатПост