Чому закарпатці споюють власних дітей

Про це та інше газеті «ЯСНО» розповів нарколог Василь КРУЧАНИЦЯ.

• Серденько, купи свіжий номер газети ЯСНО •

Чому дорослі споюють дітей

– Алкоголізм серед неповнолітніх. Особливо на релігійні свята дехто з дорослих щедро пригощає дітей. Чи є в нас такі випадки?

– Такі випадки, на жаль, є у нас. І вони непоодинокі. Діти потрапляють у дитячі відділення лікарень у стані важкого алкогольного сп’яніння або з алкогольним отруєнням. Тут треба проводити роз’ярення з дорослими, бо підлітки таке бачать вдома і нерідко беруть приклад із власних батьків, чи з родичів своїх друзів.

– За правилами продажу, реалізувати спиртне можна лише повнолітнім. Але цих норм не завжди дотримуються. Та й в українців нерідко вдома може бути і домашнє вино, і самогон, тож діти можуть пробувати спиртне, навіть не купуючи його.

– Цікаво, що поняття алкоголь у нас дуже розмите. У жодній країні Європи, наприклад, немає стільки видів горілки, як в Україні, не кажучи вже про слабоалкогольні напої. Тож у сучасних підлітків перше знайомство з алкоголем відбувається значно раніше, ніж це було колись. 20-30 років тому такого вибору напоїв не було й близько.

Лонгери, ром-кола, енергетики, доступні для дітей, хоча це – алкогольні напої. Їх вільно продають підліткам і ніхто їм не каже, що в них міститься спирт. Отже, діти рано знайомляться зі станом сп’яніння і звикають до нього. А якщо вживати щодня ці лонгери, можна легко стати залежними, адже невдовзі захочеться більш сильних напоїв. Ніхто відразу не п’є горілку, всі починають зі слабшого. Звісно, залежність формується не за день-два, а протягом тривалого часу.

Враховуючи те, що в нашій державі алкоголь – це узаконений наркотик, який дозволено вживати, він потребує дотримання правил безпеки  Повний текст – у газеті ЯСНО • Найцікавіші новини читай у газеті ЯСНО • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекс 76076 • ЯСНО – газета №1 для життя! • ЗакарпатПост