Будь-які намагання ліквідувати Закарпатську обласну бібліотеку для дітей слід розглядати як прояв антизаконної та антидержавної діяльності

Закарпатська обласна організація Національної спілки письменників обурена інформацією щодо реорганізації бібліотек.

• Серденько, купи свіжий номер газети ЯСНО •

ДО ПИТАННЯ ПРО ОБЛАСНУ БІБЛІОТЕКУ ДЛЯ ДІТЕЙ ТА ЮНАЦТВА

Основою державної політики в галузі бібліотечної справи є реалізація прав громадян на бібліотечне обслуговування, забезпечення загальної доступності до інформації.

Закон України «Про бібліотеки і бібліотечну справу» прямо забороняє реорганізації та ліквідації бібліотек, що є у державній та комунальній власності, без відповідного погодження із центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сферах культури та мистецтв.

Отже, будь-які намагання ліквідувати Закарпатську обласну бібліотеку для дітей та юнацтва слід розглядати як прояв антизаконної та антидержавної діяльності, що передбачає кримінальну відповідальність.

Питання про ліквідацію обласної книгозбірні для дітей та юнацтва набуло у соціальних мережах такого розголосу, що обійтися тут вищесказаним просто неможливо. У обговорення питання включилися всі, кого цікавить майбутнє України. І громадські та політичні діячі, і письменники та читачі, і вчителі та творча інтелігенція, і Заслужений журналіст України Богдан Барбіл, і депутат обласної ради Володимир Чубірко уже висловилися з цього приводу. Дехто у досить різкій формі. Бо наболіло. Адже кожна нова влада рано чи пізно починає обговорювати об’єднання бібліотек, їх ліквідацію, скорочення працівників… Про модернізацію закладів, покращення умов праці, збільшення бібліотечних фондів не говорить ніхто. А говорити варто саме про це.

 І працівники, і читачі дитячої бібліотеки були б щасливі, якби книгозбірню перенесли у нове сучасне приміщення. У центрі нових будинків зводиться таки немало. Але… Усі ці будівлі не є комунальним майном міста чи області. Відремонтоване приміщенні медичної бібліотеки, про яке говорить депутат, викликає усмішку. По-перше: приміщення не відремонтоване. По-друге: щоб перевести дитячу бібліотеку у приміщення медичної, то треба спочатку ліквідувати медичну. А медичну бібліотеку ліквідовувати теж забороняє закон. І по-третє: об’єднувати ці два заклади теж заборонено законом. То який вихід?

А вихід є. І він складається з кількох пунктів:

1. Питання про припинення діяльності обласної бібліотеки для дітей та юнацтва на чергову сесію не виносити.

2. Ініціювати спільно з міською радою питання реконструкції занедбаного приміщення колишнього кінотеатру по вулиці Августина Волошина.

3. Передбачити у новому приміщенні простору читальну залу, залу для презентацій та масових заходів, інтернет-центр, температурний режим та рівень вологості для оптимального зберігання книг, зону для релаксу і психологічного розвантаження, басейн, книгарню-кав’ярню, як це робиться у цивілізованих європейських країнах.

4. Включити в бюджет кошти для щомісячної закупівлі нових книг та для забезпечення передплат на цікаві для дітей періодичні видання.

5. Тільки після цього всього винести на обласну сесію питання про перенесення обласної бібліотеки для дітей та юнацтва у нове приміщення.

Василь КУЗАН голова обласної організації Національної спілки письменників України