Site icon zakarpatpost.net

Про кохання, іноземців, пошуки гостинної землі та просто загадкова історія закарпатки Марії Станкович (Коррадіні)

Колись давно, у 1935-му році, на окрайку цивілізованого світу, що належав тоді Австро-Угорщині, а пізніше радянському Закарпаттю, зустрілися двійко людей, як зазвичай це буває, чоловік та жінка. Точніше, жінкою її назвати було важко. У своїх дев’ятнадцять Гізелла Мейсарош виглядала круглолицим довірливим недосвідченим дитям. Чоловік, якого вона зустріла, виявився значно старшим, вже за сорок. І звали його Ромулос-Альфред Коррадіні.

• Серденько, купи свіжий номер газети ЯСНО •


Ромулос, або ж Роман, як пізніше прозвали його на українській Берегівщині, потрапив на цю землю з Італії. І приїхав він з цілою бригадою таких, як сам, італійців, на укладку залізної дороги, що тягнулася вздовж усієї Європи у напрямку до Румунії. Ромулос виявився не єдиним, хто вподобав собі місцевих дівчат.

І вже незабаром багаточисельні Коррадіні, Манфреді, Мартіглоні щільно засіли у селі Теребеш-Фегер-Поток, яке з приходом радянської влади перейменували в Ділове.


батьки Гізелла Мейсарош та Ромулос-Альфред Коррадіні

Угорка Гізелла та італієць Ромулос ніколи не були офіційно зареєстровані як чоловік та жінка. Не тому, що мали сумніви щодо власних почуттів. Просто закони часу правління Міклоша Хорті виявилися надто консервативними по відношенню до емігрантів. Та попри суворі приписи усі діти Ромулоса, а народилося їх троє – Марія, Ганна та Магдалена, успадкували батьківське прізвище Коррадіні. До прізвища доклалася вроджена наполегливість дідуся Луїджи Коррадіні, який мав фах каменяра-скульптора, власний бізнес та, окрім Ромулоса, ще кількох синів, у товаристві яких і прибув із завданням до Австро-Угорщини.

Від мами дівчатам передалися краса та веселий норов. Тож, як би не жартували односельчани про статус батьківського вільного співмешкання, дівчатка сприймали все з гумором та порозумінням.
Найпершою народилася Марія, якій незабаром вісімдесят п’ять.

Кілька років тому я знайшла її у невеличкому селі Кемече, поруч міста НіредьГаза в Угорщині. Тоді Марія Романівна, чи то пак Ромулосівна, зустріла мене у вишуканій сукні, коралях, з бездоганним манікюром, зачіскою, привітною посмішкою та… в капелюшку, яких, як виявилося, у неї цілісінька шафа.

Для чого це? Не варто було стільки уваги як персонально для мене, – зніяковіла я, поглядаючи на свої потерті джинси й далеко не нові кросівки. І те, що почула у відповідь, збило з пантелику ще більше.

Мій вам респект, – відповіла я перш, аніж вислухати захоплюючу історію життя Марії Романівни Станкович, уродженої Коррадіні.

Марія на першому причасті

Я народилася в 1936-му і була найстаршою у родині, тому практично все наше дитинство минало вже за нової влади. Щоправда, наша сім’я ніколи не вписувалася у канони, диктовані соціалістичною Україною. Ви ж самі бачите (вказує на колекції сумочок, рукавичок, капелюшків). Ми помітно вирізнялися завдяки походженню серед робочо-селянського населення. Напевно з тих часів і закралася потаємна мрія дременути звідти чимдуж. Звісно, ми намагалися пристосуватися, здобували радянську освіту, знаходили собі роботу і жили як всі.

Багато років я пропрацювала бухгалтером в Ужгородському радгоспі декоративних культур. І на еміграцію наважилася тільки у п’ятдесят п’ять, коли настав час виходити на пенсію. У цьому питанні мене випередила сестра Ганночка.

У 1988-му вона з чоловіком подалася до Америки. Ви добре розумієте, який то був ризик у ті часи. Так чи інакше Аня осіла в Лос Анджелесі і згодом закликала нас з чоловіком до себе. Однак затрималися ми там ненадовго, всього на чотири місяці.

Словом, асиміляції до американського середовища не відбулося. Ми вирішили повернутися назад. А сестра Анічка залишилася там і прожила загалом довгих сім років. Але попри все я ніколи не забуду емоцію, яка супроводжувала мене, коли літак Москва – Лос Анджелес сів у Шереметьєво. Ми вийшли з чоловіком з летовиська, а навколо сіра похмура Москва. Після яскравого шумного Голлівуду це нагадувало справжню тюрму. Це як… аби ти зрозуміла… коли у тебе є гарна коштовна кришталева люстра, яку взяли й підмінили на зкривлену поплавлену свічку. Отаке у мене було відчуття. І я ніколи не забуду слова, які сказала чоловікові по поверненню з Лос Анджелеса: «Що би не трапилося, але жити у цій країні я не хочу»

Марія Романівна

Вітаємо Марію Романівну з минулим Ювілеєм! Міцного здоров’я!

ВІКТОРІЯ АНДРУСІВ, спеціально для газети ЯСНО

Exit mobile version