Як свійська худоба і птиця впливають на екологію. Парникові гази

Тваринництво призводить до збільшення викидів парникових газів з природних причин: вуглекислого газу – через дихання тварин, а також метану (CH4)  – через травну діяльність жуйних тварин (за підрахунками вчених, одна корова щодня виробляє від 250 до 500 літрів метану в день). Цей самий метан надає набагато більший вплив на підвищення температури на Землі, ніж CO2, але знаходиться в атмосфері менший час, пише газета ЯСНО.

• Серденько, купи свіжий номер газети ЯСНО •

Є й інші причини, викликані безпосередньою діяльністю людини для тваринництва, які сприяють зростанню парникових газів, такі як:

використання додаткових хімічних засобів (наприклад, фторуглероди для охолодження отриманих продуктів);

екологічні наслідки лікування зоонозних інфекцій, що передаються людям від домашніх тварин (сибірська виразка, бруцельоз, ящур, туберкульоз, лістеріоз, туляремія і багато інших);

скорочення площі лісів, які вирубуються для тваринництва;

зберігання і транспортування продуктів;

захоронення відходів тваринництва.

Подробиці про найбільш істотні з них будуть представлені нижче. Наскільки великим є вплив тваринництва на загальний парниковий ефект?

У звіті Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН від 2006 року повідомлялося, що на домашню худобу (корови і бики, буйволи, вівці, кози, верблюди, свині і домашня птиця) припадає 18% від усіх світових парникових газів.

Для порівняння, весь транспорт (включаючи наземний, морський і повітряний) формує всього 13%. У кінці 2009 року Роберт Гудланд (Robert Goodland) і Джефф Ангенг (Jeff Anhang), фахівці з екології з Групи Світового банку (World Bank Group) з великим стажем, опублікували у виданні «World Watch» (при однойменному незалежному інституті) статтю «Тваринництво і зміна клімату» (Livestock and Climate Change), в якій наведено результати аналізу даних від ООН з більш повними на їх погляд коригуваннями.

Результат виявився вражаючим: тваринництво і продукція цієї індустрії викликає щорічні викиди понад 32 мільярди тонн парникових газів, що становить більше половини (близько 51%) від усіх викидів в масштабах планети 

• Більше цікавого читай у газеті ЯСНО 

• Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті

• Індекс 76076

• ЯСНО – газета №1 для життя!

 ЗакарпатПост