АНОНС. Безвіз Україні скасують?

 Чому на це натякають у ЄС та наскільки реальною є загроза

Низка країн ЄС хоче призупинити безвізовий режим для країн-сусідів. Принаймні, такі повідомлення циркулюють у медіа останні пару днів. Основна претензія — незаконне проживання громадян з «безвізових держав» та необґрунтовані запити про притулок у країнах ЄС.

• Серденько, купи свіжий номер газети ЯСНО •

Розбираємося, чи варто починати хвилюватися і чи справді українці можуть незабаром позбутися права в’їжджати до ЄС без віз, пише газета ЯСНО з посиланням на hromadske.ua.

Звідки ці закиди?

У серпні Європейська комісія оприлюднила четвертий моніторинговий звіт щодо дотримання послабленого візового режиму. Це щорічний документ, який стосується як України, так і ще вісьмох країн-сусідів Євросоюзу, чиї громадяни, як і ми, мають право на безвізовий в’їзд до держав-членів блоку.

У ньому йшлося про те, що загалом Україна продовжує виконувати умови візової лібералізації, однак наголошували: варто активніше працювати в галузі антикорупційних реформ та боротьби з організованою злочинністю.

Нібито усе непогано, та й нічого особливо нового — якщо не брати до уваги закидів Польщі щодо того, що деякі українці мають по два-три біометричні паспорти (детальніше про це нижче).

Але більш конкретні претензії щодо зловживання умовами безвізу, зокрема з боку України, з’явилися нещодавно. Їх висловили Бельгія, Франція, Італія та Чехія. А ще Німеччина, хоча згодом її президент Франк-Вальтер Штайнмаєр зауважив, що це — неправда. Представники згаданих країн начебто фіксують незаконне проживання громадян із безвізових держав, а також необґрунтовані запити про надання притулку.

Якщо так буде й надалі, країни ЄС можуть запустити процедуру повторного запровадження віз, йдеться у повідомленнях. Конкретно до України Брюссель нібито звертається із закликом удосконалити систему правосуддя та безпеки, щоб Євросоюзу не довелося запускати механізм призупинення безвізового режиму (що більше схоже на погрозу). Але більше нюансів пов’язано з Молдовою, Грузією та іншими • Повний текст читай у газеті ЯСНО • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекс 76076 • ЯСНО – газета №1 для життя! • ЗакарпатПост