На реставрацію закарпатського замку та старовинної церкви потрібно 18,6 мільйонів гривень – ОДА

Ігор Шинкарюк, заступник голови облдержадміністрації, провів зустріч із очільником експертної групи з відбору проєктів робіт з реставрації, консервації, ремонту на пам’ятках культурної спадщини, у тому числі замках, інших фортифікаційних, оборонних, палацово-паркових комплексах, в рамках програми «Велике будівництво» Сергієм Казарянцем.

Закарпатська ОДА підготувала до обговорення кілька перспективних об’єктів, що потребують невідкладної реставрації та консервації.

«Загалом у нас є близько 500 різних пам’яток, але зараз ми відібрали ті, які можуть ввійти до списку “Великої реставрації”», — зауважив Ігор Шинкарюк.

Зокрема, серед них – Палац Плотені в с. Великі Лази, замок Сент-Міклош у смт Чинадієво, замки-фортеці в смт Середнє, с. Невицьке та інші.

На зустрічі обговорили наявність проєктно-кошторисної документації з експертним звітом, представники облдержадміністрації ознайомили експертну групу з охоронним статусом об’єктів.

Окрім цього, зараз два проєкти відповідають усім необхідним вимогам проєктної документації та умовам для отримання фінансування:

– Замок-фортеця Х-ХVI ст. – пам’ятка архітектури національного значення, охор. №153, м.Ужгород (13,4 млн грн);

– Першочергові протиаварійні роботи пам’ятки архітектури ХVIІ ст. охор. № 216 дерев’яної церкви Зіслання Святого Духа с.Колочава Хустського району (5,2 млн грн).

Розпорядженням КМУ від 11 жовтня 2021 р. № 1248-р затверджено розподіл у 2021 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на реалізацію проєктів ремонтно- реставраційних та консерваційних робіт пам’яток культурної спадщини, що перебувають у комунальній власності. Зараз очікують фінансування та розпочинатимуть роботи.

«Разом з колегами визначили першочергові заходи на 2022 рік щодо підготовки об’єктів реставрації й відновлення пам’яток архітектури, церков та культурної спадщини. Продовжуємо комунікацію з громадами для якісної підготовки проєктних документів. Мета – отримання у наступному році максимальної кількості готових експертних висновків за проєктами і захист цих проєктів у Мінкульті для отримання фінансування на визначені реставраційно-відновлювальні роботи», — зауважив Ігор Шинкарюк.

Заступник голови облдержадміністрації подякував Сергієві Казарянцю за візит на Закарпаття, зацікавленість в наших об’єктах, адже для керівництва області важлива комунікація та підтримка краю на всіх рівнях і, звичайно, надійне партнерство для реалізації стратегічних завдань регіонального розвитку та розвитку Українських Карпат.

 ЗакарпатПост