Вбивчі закарпатські традиції: терпіти побої і знущання

Ще одна проблема українських сімей те, що нерідко жінки терплять побої і знущання від чоловіків і не розлучаються зі своїми тиранами. Зрозуміти психологію таких жертв не просто. Адже більшість із них можуть легко кинути все і почати життя з чистого аркуша. Наявність дітей у цьому питанні зовсім не завада. Деколи такі жінки кажуть: «А куди я подінуся з чотирма доньками?» А для чого було стількох народжувати? Чим ви думали раніше? Хіба раніше він руки не знімав? Знімав… Та вигідніше обрати позицію жертви і нічого не робити, ніж щось змінювати.  А під лежачий камінь вода не тече! Тиран іншим не стане і життя поруч із ним може закінчитись або каліцтвом, або ще гірше – вбивством. Таких випадків також безліч. Але ж ні…. Такий тип жінок переконує, що дітям потрібен батько, пише газета ЯСНО.

• Серденько, купи свіжий номер газети ЯСНО •

А чи думають вони, що потім буде з їхніми дітьми, якщо чоловік їх прикінчить і сяде до в’язниці. Ті сироти потім опиняться у сиротинці… а їхню хату можуть ще й конфіскувати. То чи не краще від ката піти і почати самостійно турбуватися про наступників. Не платитиме аліментів? Ну й що? По-перше, зараз багато важелів впливу на тих, хто їх не платить із боку держави, а по-друге, жінка й сама може заробити стільки, аби було досить на харчування та одяг для дітей. Може й більше… але для цього потрібно почати діяти.

Але, на жаль, дехто досі вважає, що б’є – значить любить. Зокрема, за даним МВС України, лише за рік 88 тис. українців взяті на облік за вчинення насильства у сім’ї, 90 % жертв родинних побоїв — жінки, а 10% — чоловіки.

Є, звісно, й інший вид насилля в родині – психологічне. У такому випадку найчастіше атакують не чоловіки, а жінки. Хто не може кулаками, як кажуть, той б’є язиком. І таке насилля не краще за побої. Воно вбиває людину морально, підриває самооцінку. Терпіти таке також не варто. Якщо не вдається змінити ні себе, ні поведінку агресора, краще розлучитися. Принаймні так жити спокійніше.

Звісно, не тільки ці парадигми роблять наше суспільство патріархальним. Насправді традицій, які не відповідають часові, набагато більше.  І їх давно вже пора ламати. І головне –  ні родичі, ні знайомі, ні друзі, не повинні вирішувати за вас, як вам жити і якими принципами керуватися! Будьте собою, а не кимось! • Повний текст читай у газеті ЯСНО • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекс 76076 • ЯСНО – газета №1 для життя! • ЗакарпатПост