Медведчук у обмін на полонених. Чи можливий такий бартер?

Президент Володимир Зеленський вважає, що народного депутата від «Опозиційної платформи — За життя» Віктора Медведчука можна обміняти на політв’язнів, які перебувають за межами України, якщо в нього виявиться російське громадянство, пише газета ЯСНО з посиланням на hromadske.ua.

• Серденько, купи свіжий номер газети ЯСНО •

Про це Зеленський заявив в інтерв’ю телеканалу ICTV, показаному 17 жовтня.

Відповідаючи на питання про те, чи не лунали з Росії заяви облишити Медведчука у спокої (зараз проти нього висунули кілька підозр і посадили під домашній арешт), Зеленський сказав, що «прямих речей не було».

«Які можуть бути натяки? Пан Медведчук — громадянин України і щодо нього застосовується українське законодавство», — сказав президент. Але уточнив, що якби політик з ОПЗЖ мав і російське громадянство, був би можливий варіант його обміну:

«Якщо, наприклад, Росія підтвердила б, що в пана Медведчука є російське громадянство, … то тоді ми б із задоволенням після цього підтвердження чи хоча б натяку розглянули можливості обміну пана Медведчука на справжніх героїв і громадян України, які перебувають не в Україні».

Згодом Медведчук заявив, що має лише українське громадянство, а ідею Зеленського про обмін назвав «неспроможною і такою, яка його не цікавить».

На початку 2021 року уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова заявляла, що в Росії та окупованому нею Криму утримують 109 політичних в’язнів, зокрема 75 кримських татар, і це число зростає.

У травні 2021 року Медведчуку та його однопартійцю Тарасу Козаку оголосили підозру в державній зраді (стаття 111 Кримінального кодексу; максимальне покарання — до 15 років ув’язнення) та порушенні законів та звичаїв війни (стаття 438 Кримінального кодексу; максимальне покарання — до 12 років позбавлення волі).

Депутатів вважають причетними до трьох епізодів: замах на розкрадання природних ресурсів України, передання секретної інформації про Збройні Сили та організація підривної діяльності.

13 травня Печерський суд Києва відправив Віктора Медведчука під цілодобовий домашній арешт до середини липня. Згодом апеляція залишила цю ухвалу в силі, а Печерський суд продовжив її до 28 жовтня. У серпні Офіс генпрокурора заявив про завершення досудового розслідування у справі.

У жовтні Медведчуку оголосили нову підозру за статтями про державну зраду й сприяння діяльності терористичної організації. Він нібито перешкоджав отриманню Україною дешевого вугілля з Південної Африки під час енергетичної кризи. Прокуратура просила взяти політика під варту із заставою в мільярд гривень, але суд 12 жовтня залишив запобіжний захід без змін • Більше цікавого читай у газеті ЯСНО • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекс 76076 • ЯСНО – газета №1 для життя! • ЗакарпатПост