Здійснив свою мрію: 14-річний Густав Буков зустрівся з кондитером Валентином Штефаньо

14-річний Густав Буков захоплюється кондитерською справою. Хлопець готує торти на замовлення. Густав мріяв зустрітися з ужгородським кондитером Валентином Штефаньо. Команда національних меншин Суспільного допомогла втілити мрію хлопчика.

Перед зустріччю з хлопчиком Валентин Штефаньо розповів: “В дитинстві, пригадую, у нашому місті було багато кондитерських. Я не знав якихось світових трендів, тому що у той час не було ані Інтернету, ані вільного доступу до тих речей, які є сьогодні. Я постійно проходив повз вітрини наших кондитерських, і вони мене, так би мовити, надихали та спонукали до того, аби я цьому навчався”.Здійснив свою мрію: юний кондитер Густав Буков зустрівся з Валентином ШтефаньоСуспільне Закарпаття

“Завжди цікаво комусь передавати свої знання, тому що знання — це та річ, яка не повинна залишатися і зосереджуватися у якійсь одній людині, — знання завжди потрібно передавати”, — каже Валентин Штефаньо.

14-річний Густав Буков розповів: “Коли я дізнався, що готуватиму разом з Валентином Штефаньо — дуже зрадів. Я мріяв хоча б поглянути на те, що він робить”.

Валентин Штефаньо вчив Густава правильно пекти хліб. “Хліб вимішуємо на заквасці. Має бути материнська закваска, яка щодня підживлюється, щоб була “живою” та “живі” дріжджі. Борошно беремо біле та житнє. Також потрібна суха закваска і солод. Це у нас буде житній хліб. Ми маємо температуру повітря, температуру борошна та температуру води. Температура усіх цих трьох складників повинна сягати 50°. Ми не можемо контролювати температуру повітря та борошна, але за допомогою льоду ми в змозі контролювати температуру води. Тому ми воду охолоджуємо до 5-7 градусів, аби загальна температура сягала 50 градусів”.Здійснив свою мрію: юний кондитер Густав Буков зустрівся з Валентином ШтефаньоСуспільне Закарпаття

“Я розпочав займатися цією справою у п’ятому класі. Однак, я й раніше цікавився, коли моя мама щось готувала на кухні, я завжди був поруч”, — розповів Валентин Штефаньо.

За його словами, насамперед потрібно завжди працювати так, щоб навкруги було чисто. “Якщо в тебе усе буде охайно, то ти на 100 відсотків працюватимеш так, що ніхто не постраждає. По-друге, ти повинен приготувати усе смачно. І лише у останню чергу, усе має мати гарний вигляд. Але на першому місті — чистота”.

Під час випікання хліба Густав Буков навчив Валентина Штефаня кільком словам ромською мовою: “маро” означає “хліб”, а “аро” — “борошно”.Здійснив свою мрію: юний кондитер Густав Буков зустрівся з Валентином ШтефаньоСуспільне Закарпаття

За словами Валентина Штефаня, складних рецептів не буває. Існують лише процеси: один трішки довший, а інший — коротший, але складних рецептів не буває. “Якщо тобі щось не вдається і ти бачиш, що щось пішло не так, треба зупинитися, заспокоїтися, і почати усе спочатку”.

Густав Буков сказав: “Мені дуже сподобалось на кухні працювати. Сподобався сам процес. Я бачив, як Валентин Штефаньо замішує тісто і зрозумів, що дуже неправильно готував тісто. Ми з Валентином знайшли спільну мову. На кухні я робив те, що він мені казав. Ми навіть встигли погратись. Кілька слів я навчив його ромською. Радію, що моя мрія здійснилась. Я дуже чекав цього дня”.Здійснив свою мрію: юний кондитер Густав Буков зустрівся з Валентином ШтефаньоСуспільне Закарпаття

“Цікавим є те, що Густав, як для свого віку, доволі правильно ставить запитання. Він розуміє циклічність процесу, як все технологічно побудовано. Тобто, цей досвід, він мізерний, але в нього він уже є. Головне, не зупинятися, працювати, й надалі розвиватись. Гадаю, що якщо із цієї людини, маленької людини виросте кондитер, то я пишатимусь, що в якийсь час, колись, я був десь поряд”, — сказав Валентин Штефаньо.

За його словами, найголовніше у роботі кондитера — готувати завжди зі світлими думками.Здійснив свою мрію: юний кондитер Густав Буков зустрівся з Валентином ШтефаньоСуспільне Закарпаття

“Той настрій, який ти вкладаєш у свій виріб, передається людині, яка його споживає. Це дуже важливо. Ми готуємо не руками, а готуємо серцем. Іноді, у своїй роботі ми допускаємо помилки, які, навпаки, перетворюємо в наші здобутки. Кожен із нас талановитий по-своєму. Чим більше у тебе талантів — тим краще, тим ти багатший. Але до одного відсотка таланту треба додати ще 99 відсотків роботи. Це важка праця, яку треба докласти, щоб цей талант розвивати”, — підсумував Валентин Штефаньо.

ЗакарпатПост