Site icon zakarpatpost.net

Суддя у відставці Віталій Дроботя – про круті повороти в житті та курйози із юридичної практики

Особистість Віталія Дроботі – знакова в правничих колах Закарпаття. Майже 10 років працював адвокатом спочатку в Тячівській, а пізніше у Мукачівській юридичних консультаціях. 30 років життя віддав судовій системі. У відставку пішов із посади голови Апеляційного суду Закарпатської області. Нині заслужений юрист України каже: поза кадром того незабутнього періоду життя залишилося чимало курйозних і дотепних епізодів. Вони і стали основою його двомовної книги «З посмішкою про закарпатських юристів», яку екссуддя написав через 5 років після відставки.


Наше півгодинне інтерв’ю з правником у прес-центрі газети «ЯСНО» пролетіло на одному диханні, але встигли згадати минуле і поговорити про нинішнє. Про життя він розповідає через призму 40-річної юридичної практики, щоразу з посмішкою звертаючись до сторінок свого видання.

Курйозний випадок, приміром, трапився на початку моєї суддівської практики у 1986 році. До цього я майже 10 років працював адвокатом. Перехід із однієї сфери діяльності в іншу відбувся дуже швидко, це був своєрідний юридичний бліцкриг. У п’ятницю ввечері на сесії обласної ради мене обрали суддею (а посада тоді мала назву член суду), а в понеділок зранку я вже виїхав на судове засідання в Іршаву із шістьма томами кримінальної справи. Там якраз розглядали справу про крадіжки в особливо великих розмірах, знаменита 86 стаття тодішнього кримінального кодексу. Приїхавши, біля будівлі суду побачив трьох адвокатів, які захищали підсудних. З усіма був добре знайомий.

Привіталися. Питають: «Ти кого захищаєш, у нас повний комплект?» А щоб ви зрозуміли, такого суддівського атрибуту як мантія у той час не було, всі виглядали практично однаково – у костюмах. Відповідаю: «Я не захищати приїхав, а судити». Всі розсміялися, думали, жартую. Перед засіданням, коли сів у суддівське крісло, знову чую: «Віталію! Не наривайся, отримаєш від судді окрему ухвалу за привласнення повноважень!». Навіть коли до мене підійшов начальник конвою і доповів, що усі підсудні доставлені, а я почав судове засідання, вони все ще не могли повірити у таку швидку трансформацію захисника у суддю.

Брат моєї мами М.Панго – відомий прокурор, був заслуженим юристом України та заслуженим юристом Угорської республіки. Саме він привив мені любов до юриспруденції. Пригадую, як малим із захопленням слухав його історії про боротьбу із злочинністю. До речі, забігаючи наперед, скажу, що в нашій родині було чимало юристів.

Мій тесть теж був юристом, у книзі згадую його фіґлі-розіграші. Дружина – нотаріус. Наша донька теж пішла по її стопах. По лінії батька мій дід був суддею при Австро-Угорщині, є офіційний документ. Може, зберуся і підготую книгу…

Отож, я вступив на юридичний факультет Львівського університету. Намагався стати «Жигловим і Шараповим». Проходив стажування на посаді інспектора карного розшуку Радянського райвідділу міліції Львова. За ті 9 місяців пізнав усю «красу» кримінального світу. Але після одного випадку сказав собі: у міліції працювати не буду.

Це трапилося під час одного із чергувань у райвідділі. До нас доставили чоловіка. Як тепер пам’ятаю: холодний березень 1977 року, а той – мокрий, без верхнього одягу, напідпитку. Я із співчуттям слухав розповідь, як його побили і відібрали всю зарплату.

Мій колега, котрий пропрацював не один рік і, до речі, мав хорошу професійну інтуїцію, засумнівався у показах. Каже потерпілому: «Лягай на живіт», показавши на ряд стільців, які стояли під стіною і знизу для стійкості конструкції були з’єднані металевими планками. Той виконав наказ інспектора. А колега питає вже мене: «Віталію, а де у нас Цивільний кодекс?» В той же час дістав із сейфа шматок гумової труби з впаяною в неї металевою серцевиною. Цим «кодексом» він наніс чоловіку кілька ударів нижче спини, той аж підскакував. Після п’ятого удару потерпілий закричав: «Я все згадав!»

Виявляється, ніхто його не грабував. Того дня він дійсно отримав на заводі зарплату, випивав з другом, а потім посварився з ним і пішов, залишивши верхній одяг в його квартирі. Щоб дружина не сварилася, придумав історію про пограбування. Коли чоловік протверезів, ми поїхали з ним до друга, забрали звідти його пальто із залишками зарплати та завезли додому.

Для мене ця ситуація стала своєрідним лакмусовим папірцем. Зрозумів: житлове, сімейне, цивільне право, яке мені давалося легко в університеті, у міліції я забуду. Натомість уявив собі подальшу перспективу роботи сищиком, з усім арсеналом оперативно-розшукових заходів. А якщо мені нав’яжуть ще такі методи роботи, які бачив на власні очі, то із мене навряд чи вийде хороший юрист. І тоді твердо вирішив повернутися додому.

Вже в Мукачеві, де жили мої батьки, проходив стажування у юридичній консультації. У 1978 році отримав право займатися самостійною адвокатською практикою. Оскільки в Мукачеві місць не було, а я на той час був нежонатий, то відправили мене у Тячів. Ще одним аргументом на користь саме цього місця роботи став той факт, що володів, як вважали члени президії обласної колегії адвокатів, румунською мовою.

А з далекого дитинства (мій батько деякий час служив офіцером-прикордонником у Молдавії, де проживала і наша родина) я пам’ятав усього три слова: пине – хліб, карне – м’ясо і пеште – риба. До речі, за роки роботи в Тячівській юридичній консультації четверте румунське слово так і не вивчив.

Олександра НАЗАРОВА, спеціально для газети ЯСНО

Exit mobile version