На Закарпаті вирощують горіх, який плодоносить через два роки після саджання

Волоські горіхи – унікальне дерево, всі частини якого, від листя до коріння, використовуються людством, не кажучи вже про цінні плоди і деревину. Листя та гілочки заварюють як чай від зобу, запалень, псоріазу, пухлин.

З них роблять ванни для дітей, хворих на золотуху. Зелена крона здатна вловлювати пил, газ і виділяє кисень, пише НП.

Перше місце з вирощування у США

Не випадково в Молдові навіть ухвалено закон про горіх, а в Білорусі набула чинності програма зі створення горіхових гаїв на території, що постраждала від Чорнобильської аварії. А якщо озирнутися в історію, то XIX століття можна назвати справжнім горіховим бумом, адже садівники масово і з ентузіазмом саджали горіхові плантації, гаї та алеї. Навіть знаменитого американського мільярдера Генрі Форда цей бум торкнувся – він вивів кілька сортів горіхів. Форд був упевнений, що завдяки горіхам людський організм працює так само чітко, як і конвеєр його машинобудівного заводу. До речі, один із найкращих сортів горіха, що є гібридом волоського, маньчжурського та пекану, так і називається – Генрі Форд. На жаль, у нас в Україні захоплення горіхом закінчилося одразу після 1917 року, повністю та остаточно розвалилося після падіння колишнього Союзу, хоча більша частина нашої території ідеально годиться для вирощування цього цінного, корисного та красивого дерева. А в Америці справа була зовсім інша, і сьогодні США посідають перше місце з виробництва різних горіхів. При цьому слід зазначити, що попит на волоський горіх у світі навіть досі повністю не вдовольнився.

Рентабельніший, ніж виноград і пшениця

Список переваг волоського горіха можна продовжувати. Фахівці з’ясували, що витрати на вирощування тонни горіхів набагато менші, ніж на одержання тонни винограду або пшениці.

Ліщина припиняє ріст ярів. Під горіхами не заводяться гризуни. Але садять його мало, бо довго чекати на віддачу, адже перший відчутний урожай буде лише через 10-15 років. Та й знайти йому місце на невеликій присадибній ділянці досить складно. Тому особливий інтерес становить вирощування скороплідних сортів, невисокі дерева яких починають плодоносити на третій рік життя. Вони досить урожайні, бо у них продуктивні не лише верхівкові бруньки, а й частина бічних, у результаті чого врожайність дерева збільшується. Крім того, невеликі розміри крони полегшують збирання врожаю. Плоди у скороплідних волоських горіхів середньої величини, тонкокорі, легко розколюються, мають добре наповнене світле ядро. Такі рослини вступають у період товарного плодоношення вдвічі раніше за типові високорослі горіхи, і при правильній агротехніці дорослі дерева дають високі врожаї.

Як виростити скороплідний горіх із насіння?

Виростити горіхове дерево з насіння не так складно, як здається на перший погляд. На Закарпатті кажуть: «Той горіх хороший, який посадила ворона». Якщо вже ворона вміє садити, можна спробувати і самому. Для цього потрібно запам’ятати два важливі слова: стратифікація та скарифікація.

Стратифікація. Якщо описувати коротко, то насінню створюють «зимові» умови, після чого процес схожості значно збільшується. Є чимало рецептів стратифікації, кожен садівник дослідним шляхом вибирає собі оптимальний. Коротко цей процес полягає в такій схемі: вимочування плодів кілька днів у воді, поміщення у вологий субстрат (пісок, наприклад) і витримування на вулиці, в льоху або холодильнику до моменту весняного висівання.

Скарифікація – порушення щільної оболонки (ендокарпія) насіння. Горіх у жодному разі не розбивається, не очищається до кінця. Лише трохи механічним шляхом пошкоджується ендокарпій. Можна напиляти, а можна легенько вдарити маленьким молоточком, – оболонка трохи тріснула – цього достатньо, далі паросток сам вибереться.

На завершення хочемо відзначити, що, на наш погляд, скороплідний волоський горіх – ідеальна садова культура. Він не потребує дорогих хімічних обробок та трудомісткого обрізання. Його плоди досить довго зберігаються, причому не потребують створення особливих умов, спеціально виготовленої тари, – насипай хоч у наволочку! Жодна садова культура не може конкурувати з горіхом за рівнем ліквідності та прибутковості. Горіх приймають оптом і торгують ним у роздріб як у шкаралупі, так і ядром. Табличка на ринку «куплю горіхи» свідчить про перевищення попиту на цей вид сільськогосподарської продукції над пропозицією. І це при тому, що потрібно лише один раз посадити, а потім – доглядай, збирай, лічи доходи.

Олександр і Лариса МАРУЩАКИ, садівники-дослідники, м. Виноградів, Закарпатська область

ЗакарпатПост