Печі, каміни, мангали: особливості та види

Печі, каміни, мангали  –  усе це конструкції, без яких важко уявити дачу чи заміський будинок. Дуже часто саме вони використовуються як основне джерело тепла для опалення та приготування їжі. Враховуючи сучасні тенденції будівництва, саме печі та каміни будуть головними опалювальними приладами в екологічних будинках.

Яка ж різниця між печами, камінами, мангалами та барбекю? На що звернути увагу в будівництві? Та які види таких конструкцій існують?

Класичні печі для будинків

Домашні печі можуть бути виготовлені з цегли або металу. В якості палива використовуються дрова, торф, брикети та інші органічні опалювальні матеріали. Печі використовуються і для забезпечення тепла в приміщенні, і для приготування їжі.

Головні види класичних печей  –  це:

  • традиційна модель з каменю чи цегли (розрахована на 3 кімнати максимум, добре акумулють тепло);
  • чавунні та сталеві конструкції (зменшений варіант опалювального пристрою, можна транспортувати);
  • печі тривалого горіння (зазвичай виготовляються з металу, поновлювати паливо потрібно лише 1-2 рази на добу).

Для конкретної площі обирається свій тип печі. У великих котеджах печі поєднують із системою камінів для більш ефективного опалення.

Печі барбекю та їх види

Печі барбекю не використовуються, як опалювальні прилади. Головне їхнє призначення  –  приготування їжі на відкритому повітрі. Такі конструкції будують на верандах, терасах, в альтанках, тощо. За формою вони трохи нагадують каміни, проте будуються абсолютно по-іншому.

Як паливо для барбекю використовують вугілля або різні типи деревини. Сама ж пічка складається з жаровні, димару та витяжки, розсікачу, гриля, грат, та ін. Що ж до видів барбекю, найпопулярніші варіанти це:

  • класична пічка барбекю закритої конструкції;
  • піч-камін зі збільшеною топкою;
  • барбекю з коптильнями;
  • піч-мангал зі стаціонарним мангалом.

Вибір типу залежить від розмірів ділянки та побажань власника. Спеціалісти можуть порадити найкращий варіант.

Мангали та їх особливості

Мангалом називають невелику піч з жаровнею, яка має ніжки та прямокутну форму. Вона невелика за розмірами, портативна та влаштовується на відкритому повітрі. Шампури з продуктами викладають на стінки мангалу, а в якості палива найчастіше використовують тліюче дерево та вугілля.

Мангали можуть бути стаціонарними та переносними. Також такі вироби відрізняють джерелом тепла. Вони можуть працювати не лише на органічному паливі, але й на електроенергії та газі.

Основні типи камінів

Камін  –  це декоративна конструкція, яка використовується для часткового опалення приміщень. Як повноцінний опалювальний прилад камін підходить лише для маленьких кімнат. Найчастіше його поєднують з піччю.

Перший тип камінів  –  це дров’яні конструкції. Як зрозуміло з назви, головне джерело тепла в них  –  дрова. Для таких конструкцій необхідно створити надійний димар, типку та портал. Топки можуть бути закритими та відкритими.

Другий варіант  –  це газові каміни. Від них немає запаху і диму, підключаються до газової магістралі та більш ефективні в опаленні. В деяких випадках можна використовувати портативні газові каміни, але для цього необхідно буде зробити газову розводку в усіх потрібних кімнатах. Також популярними є електричні каміни, проте вони лише стилізовані під вогнище і мало нагадують реальні.

Побудувати будь-яку з перелічених вище конструкцій самостійно не так просто. До того ж, усі вони потребують особливих знань. Достатньо зробити одну маленьку помилку в будівництві, і конструкція стане небезпечною для життя. Краще звернутися до професіоналів, які побудують якісну піч чи камін, що пропрацює довгі роки. Зробити це можна через сайт buduymo.com.ua.

ЗакарпатПост