Кілька правил допоможуть вам усе встигати і бути завжди задоволеними

Можна навчитися усе встигати за умови дотримання певних правил.

Ці кілька правил допоможуть вам усе встигати і бути завжди задоволеними. Можна навчитися усе встигати за умови дотримання певних правил, пише газета ЯСНО.

• Серденько, купи свіжий номер газети ЯСНО •

Ми вибудовуємо розпорядок дня для того, щоб встигнути виконати усі потрібні справи, мати чіткий план і захищати себе від зайвого клопоту й турбот. Кожен підходить до його складання по-своєму: хтось веде щоденник, комусь достатньо згадати про намічені справи на початку дня. Експерти давно довели, що розпорядок дня позитивно впливає на наше життя. Якщо ви досі ще не опанували себе, щоб розпланувати свої дні, пропонуємо згадати, які важливі зміни це принесе, а головне — не припуститися помилок, які робить майже кожна людина, інформує Ukr.Media.

Самодисципліна

Виписуючи усі справи у щоденник, ви, у першу чергу, структуруєте усі поставлені завдання, у другу чергу, можете тверезо оцінити обсяг і розподілити його таким чином, щоб зберегти баланс. Щойно ви звикнете починати ваш день хоча б з одного звичного заняття, ви не помітите, як увійдете у ритм і перейдете до наступного. Чіткість і зрозумілість розвине вашу самодисципліну, а організованість стане невід’ємною частиною життя.

Фокус

Завдяки щоденним звичкам ви не відволікаєтеся на сторонні справи і непотрібні думки, тому що сконцентровані лише на тих завданнях, які вам потрібно виконати. Коли ви ввійдете у ритм, привчитеся до правильного розпорядку дня і рутини (у гарному значенні цього слова), ви на автоматичному рівні візьметеся за виконання наступних, нових і потрібних справ, які стосуються звичних для вас занять.

Здоровий баланс

Список справ може містити не лише робочі завдання, а й захоплення, курси, заняття спортом. У всьому потрібен баланс. Оскільки ви щодня дотримуєтеся певних звичок, ви легко помітите неприродні для вас зміни у розміреному способі життя та дискомфорт і зможете вчасно зреагувати на них, а також звести появу стресових ситуацій до мінімуму.

Взаєморозуміння з собою

Формування власного комфортного розпорядку дня — не швидке і не завжди просте заняття. Згодом ви ввійдете у комфортній для себе ритм, шляхом спроб і помилок позбудетеся від звичок, що здаються потрібними, залишите лише пріоритетні для вас заняття. Виконана робота допоможе вам краще пізнати себе, свої бажання і реакцію на певні речі. Можливо, ви відкриєте у собі якості, про які навіть не підозрювали раніше, розберетеся з позитивними і негативними сторонами характеру.

Але незважаючи на те, що ми намагаємося привчити себе до рівномірного розпорядку дня і виробити певні звички, існують поширені помилки, про які ви, швидше за все, не замислювалися. Пропонуємо переглянути підхід до планування і позбутися від зайвих та непотрібних справ.

Занадто енерговитратний ранок

Багато людей вважають, що чим більше справ вони встигнуть зробити вранці, тим продуктивнішим буде й залишок дня. Ця думка є помилковою. Те, як ви проводите ранок, дійсно впливає на майбутнє, але цей відрізок дня не повинен розтягуватися на години і витрачати забагато вашої енергії. Використовуйте ранок для того, щоб спокійно прокинутися, увійти у ритм і без поспіху налаштуватися на день, скорегувати список важливих справ. Якщо ви будете постійно намагатися зробити якомога більше, то вже через деякий час відчуєте втому, а не бадьорість, організм зазнає стрес. Починати день слід розмірено і у гарному настрої. Приготуйте сніданок, зробіть невелику зарядку, не квапте себе і не змушуйте виконувати колосальний обсяг робіт.

Щохвилинне планування

Розписувати плани на найближчий день або тиждень із зазначенням точних часових меж не варто. Можливо, вам здається, що у такий спосіб ви ще більше дисциплінуєте себе і стимулюєте, оскільки повинні встигнути закінчити справу до певної години, але, насправді, ви лише заганяєте себе у межі, які не завжди грають вам на користь. По-перше, ніхто не знає, що точно станеться завтра, ситуація може змінитися щосекунди і не лише через вашу провину. По-друге, якщо ви розумітимете, що не встигаєте впоратися з обсягом (не тому що ви недобросовісно виконуєте обов’язки, а тому що обсяг завдань виявився занадто великим), побачивши, що на виконання залишилася лише година, ви підсвідомо почнете намагатися встигнути і не будете звертати увагу на якість роботи або ж засмутитеся й спробуєте відкласти усе на наступний день. Наступного разу, коли будете складати план, пропишіть завдання без конкретизації часу, тоді ви не будете чимось обмежені і скуті. Гнучкість розпорядку — один з найважливіших факторів, він дозволить вам підлаштовувати звичні заняття під сьогоднішній день і при цьому не забувати про їх виконання.

Лише один варіант Для того, щоб ви не відчували себе повністю підпорядкованими власним планам, спробуйте надати собі кілька занять на вибір. Наприклад, якщо ви звикли займатися спортом кожного ранку середи, необов’язково приходити на одне й те ж саме заняття у певний зал. Ви можете замінити одноманітні фізичні навантаження на похід у нову танцювальну студію або зануритися у світ йоги. Створюйте альтернативні варіанти, якими зможете зайнятися, і дозвольте собі обирати те, що хочеться вам саме зараз, водночас дотримуючись усталеного розпорядку дня. Таким чином ви залишитеся у тонусі, але щоразу будете пробувати щось нове • Більше цікавого читай у газеті ЯСНО • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекс 76076 • ЯСНО – газета №1 для життя! • ЗакарпатПост