Політична помста по-закарпатськи: підпал, або замінювання

В жодному українському місті немає такого дивного феномена, як в Ужгороді: якщо має проводитись сесія , на якій приймаються важливі питання, адмінбудівлю одразу «мінують».  Звісно, вибухонебезпечних предметів ніхто не виявляє, загрози для життя нікому немає, але невідомо звідки і невідомо ким щоразу посилаються сигнали про замінювання.  Цей урок уже добре засвоїли в Ужгородській міській раді, де один період була серія суцільних замінувань, а днями епіцентр подій перенісся в Закарпатську обласну раду, пише газета ЯСНО.

• Серденько, купи свіжий номер газети ЯСНО •

Там мали голосувати за відставку голови ради Олексія Петрова. Звісно, тривожний сигнал нікого не здивував, бо до такого наші земляки давно не звикли. Депутати не поспішали покидати будівлю, бо знали, що насправді вибухівка у когось у голові, а не у приміщенні  і що весь цей цирк робився лише це задля того, щоб засідання не відбулося.

Загалом на Закарпатті зі страшною силою киплять політичні пристрасті. Але до них повернемося згодом. А тепер пропонуємо згадати, якою була тактика помсти чиновникам ще кілька років тому. Пригадуєте, скільком підпалили автомобілі? Від паліїв постраждав навіть транспорт колишнього Надзвичайного і Повноважного посла України у Швейцарії. Зараз ніхто не бруднити руки підпалами не хоче, простіше просто грати на нервах і нічого не робити. Замінування – чим не шантаж? Тим більше, що досить про нього повідомити… Дійшло до того, що в Ужгороді мінують навіть будівлі правоохоронців. Пам’ятаєте, у серпні нібито «замінували» СІЗО? Та найгірше, що цих  псенвдомінерів ніхто не шукає, не карає. Чому б це? Очевидно, що до справи причетні люди, які мають недоторканість. У випадку з обласною радою депутати звинувачують у всій виставі генерала Петрова, адже його, як колишнього начальника СБУ, поліціанти точно не затримають, але саме він був зацікавлений у тому, щоб сесія не відбулася. Для цього він видав наказ про скликання сесії 25 листопада замість 6-го, коли позбиралися депутати і його люди змінили замок на сесійній залі. Та народні обранці не розгубилися й почали засідати у атріумі і голосувати руками. Утім довести справу до кінця у той день їм не судилося. І, що цікаво, на сесію депутати від партії, яку представляє Олексій Петров, не з’явилися. 

Поки що офіційно прізвища мінувальника ніхто не називає та й навряд чи назве…

Тож цікаві в нас у області відбуваються політичні ігри. Видно, депутатам дуже весело. А чиновникам взагалі. При цьому їх не дуже цікавить, як живеться людям. Зі своїми затяжними карантинами вони вбили у області далеко не одне підприємство, далеко не один готель, не одне кафе, не один магазин… і скільки наших земляків залишилося без грошей та без роботи. При цьому постійно підвищуються ціни на продукти, зростає вартість комунальних послуг, дорожчають дрова для тих, хто перейшов на альтернативне опалення. І з чого це все платити?!

Зате з великим азартом у стінах Закарпатської ОДА лякають усіх новим вірусом і тероризують щепленнями, підключивши поліцію, аби вона ще більше добивала штрафами тих, у кого інакша думка. І питання економіки зараз чомусь мало цікавить чиновників, вони не думають над тим, що «добивши» штрафами різні сфери життя, скоро не буде кому навіть платити податки.

Загалом політична ситуація на Закарпатті ще ніколи не була такою нестабільною. А з чого все почалося? Із того, що Петров і компанія вирішили провести нову медичну реформу шляхом об’єднання 15 лікарень області у одну – тобто приєднати їх до обласної лікарні. На цьому мали заощадитися гроші…. Звісно, медицина зараз є сферою, де можна найбільше заробити, тож проти цього повстали не лише медики.  Перед початком сесії, на якій мали ухвалити рішення про реформу, на площі Народній зібралося багато людей. Тоді, побачивши, що земля горить під ногами, голова обласної ради, переніс сесію. І почалося… Депутати, які виступили також проти об’єднання, хоч раніше багато хто його підтримував, вирішили провести сесію без Петрова. Вони проголосували за його дострокове припинення повноважень. Головуючим став Володимир Чубірко. Також вони зняли з порядку денного проєкт про об’єднання лікарень.

Наглядач від «Слуг народу» на Закарпатті Микола Тищенко після резонансних подій добре розважив закарпатців. Сміялися навіть мертві, адже все відбувалося напередодні Дня усіх святих, або Хеловіна…  Він записав записав відеозвернення, у якому заявив, що побачив перед ОДА і сепаратистів, і військові формуванння інших країн, і штурм будівлі, і зброю та інші чудеса. Там же насправді були мирні представники медзакладів, бібліотек, закладів культури, афганці та ветерани АТО. Найбільше обурилися АТОшники та афганці, адже їх депутат Верховної Ради охрестив «чужинцями»…. Хоча це корінні мешканці області на відміну від самого Тищенка та інших ставлеників Києва. І єдине, що вимагали мітингарі – зупинити реформи. Їх власне переворот у стінах закарпатського Білого дому зовсім не цікавив. 

Після такого резонансу закарпатські депутати ще робили кілька спроб провести сесії, але щоразу ставалося щось таке, що не дозволяло їм цього зробити. Одним із таких кроків власне і було псевдозамінування.

Що ж… продовження буде, адже для протистояння об’єдналися навіть колишні політичні вороги. Тож чи далі мінуватимуть обласну раду, чи нарешті депутати почнуть працювати? Покаже тільки час • Більше цікавого читай у газеті ЯСНО • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекс 76076 • ЯСНО – газета №1 для життя! • ЗакарпатПост