Родина із п’ятьма дітьми живе серед лісу: молодшому 5, старшому – 10 років

Не всі вони вміють читати, але батьки з цього приводу не переймаються і називають себе незалежними, пише газета ЯСНО.

• Серденько, купи свіжий номер газети ЯСНО •

«Люди звинувачують нас у насильстві, але вони читатимуть, коли будуть готові», – запевняє пара.

Ліадхан і Річард вважають себе «батьками природи», ведуть здоровий спосіб життя на свіжому повітрі в своєму кемпінговому будинку та уникають традиційних форм навчання.

Виступаючи в австралійському телешоу «Parental Guidance», мама п’яти дітей Ліадхан каже: «Ми використовуємо природний підхід до навчання в нашій сім’ї, і це означає для нас те, що ми створюємо середовище та можливості для них».

За словами подружжя, вони не дотримуються жодної навчальної програми.

 «Двоє старших – читають,  – запевнив Річард. – Троє молодших можуть розпізнавати слова, і ми бачимо, що вони розвиваються. Деякі люди можуть панікувати і казати: «Чому вони не читають?» Їм п’ять років… але ми відповідаємо: «Вони читатимуть, коли будуть готові».

Ліадхан додає, що трьом молодшим дітям 5, 7 і 9 років, нагадує, що старші діти також читали, коли були готові, у віці 9 і 10 років.

Більшість людей були шоковані цією новиною, багато хто звинуватив родину у «зловживанні» за те, що вони позбавили своїх дітей навичок грамотності.

Але психолог доктор Джастін Коулсон запевнив, що хвилюватися не варто.

Він пояснив: «У нас батьки дуже переживають щодо того, що діти починають освіту якомога швидше і просуваються якомога швидше. Та дані з усього світу говорять нам, що нам не потрібно переживати з цього приводу. Скандинавські країни, наприклад, справді зосереджені на грі протягом усього дитинства, і багато хто навіть не починають вчити своїх дітей читати до шести-семи років або коли вони до цього не будуть готові. До 11 років діти наздоганяють і навіть перевершують тих, хто читає та пише у ранньому віці» • Більше цікавого читай у газеті ЯСНО • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекс 76076 • ЯСНО – газета №1 для життя! • ЗакарпатПост