38-річна українка віддала нирку чоловікові

Перед операцією подружжя протягом півтора місяця проходило всі необхідні обстеження. Наразі херсонські лікарі планують пересаджувати донорські органи на постійній основі, оскільки черга на них – уже 30 осіб, пише газета ЯСНО.

• Серденько, купи свіжий номер газети ЯСНО •

Перша сімейна трансплантація нирки була проведена в Херсонській обласній лікарні: 38-річна мешканка Олешок стала донором для свого 42-річного чоловіка, який страждає на хронічне захворювання нирок, повідомляється на сайті Херсонської облради.

До операції останні сім років чоловік тричі на тиждень змушений був проходити гемодіаліз, проте тепер це позаду, пише «Фокус»

Операцію провели херсонські лікарі спільно з колегами з Києва на чолі з лікарем-трансплантологом Миколою Поляковим та завідувачем центру трансплантації Київської обласної клінічної лікарні Михайлом Загрійчуком.

“Ми виконали завдання, до якого йшли понад півтора роки. У нас були бажання та знання, і ми знайшли можливість для їх реалізації. Врятоване життя перше, але не останнє. Працюємо над тим, щоб розпочати пересадку інших органів: серця, печінки та легень”, – наголосив лікар, додавши, що операція була безкоштовною.

Зараз, каже він, у списку очікування на трансплантацію нирки – 26 осіб, серця – чотири особи.

“Одна людина, у якої діагностують смерть мозку, може врятувати багато життів – це 2 легені, 2 нирки, і серце. Це 5 людей, і ми готові робити ці операції у Херсоні”, – заявив Короленко у коментарі журналістам.

Він додав, що дуже важливо донести суспільству важливість донорства органів та змінити його ставлення до трансплантології. Медик зазначив, що за місяць фіксується від 15 до 20 інсультів та смертельні ДТП. Ці люди є потенційними донорами, які б врятувати інші життя.

Надалі подібні операції стануть тут незмінними. МОЗ включило Херсонську обласну лікарню до пілотного проекту з трансплантації органів • Більше цікавого читай у газеті ЯСНО • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекс 76076 • ЯСНО – газета №1 для життя! • ЗакарпатПост