Ужгородську райлікарню можуть закрити. У чому причина

Ужгородську районну лікарню можуть закрити. Про це 1 грудня Суспільному розповів директор медзакладу Олег Голуб. Каже: вона досі перебуває на балансі райради, її не передали місту після децентралізації. Міський голова Богдан Андріїв пояснює: депутати райради звернулися з пропозицією увійти до складу засновників лікарні. За його словами, на такі умови місто не погоджується. Поки вирішують, хто має фінансувати медзаклад, у райлікарні вже є борги.

18-річний Євген Яблонський лікується в Ужгородській районній лікарні, переніс уже другу операцію, із заміни кульшового суглоба.

“Хвороба була з дитинства, з 10 років, ювенільний ревматоїдний артрит і ось так затягнулося, що довелося робити операцію”, — розповів хлопець.Ужгородську райлікарню можуть закрити. У чому причинаСуспільне Закарпаття

Ярослав Кічера мав коронавірусну інфекцію. Хвороба, каже, дала ускладнення на слух, тому звернувся до лікаря. Прийшов на прийом до районної лікарні, бо вона біля його дому.

Лікарка-неврологиня Ольга Руснак за зміну приймає майже двадцять пацієнтів. Каже: в неї збільшилася кількість пацієнтів із Ужгорода.

“Їх сімейні лікарі направляють, спрямовують до нас, з електронними направленнями. Звичайно, ми їх приймаємо, бо тепер кожен хворий, хто має електронне направлення, вибирає собі лікаря, куди хоче — туди йде. І заклад теж вибирає”, — пояснила лікарка.

Завідувач відділення травматології та ортопедії Михайло Василинець розповів: до лікарні в ургентних випадках поступають пацієнти з різних куточків області.

“Щодо планових випадків, то звичайно, приймаємо і лікуємо усіх мешканців області, навіть з України, у нас зі Львова багато пацієнтів, з Одеси”, — сказав завідувач.Ужгородську райлікарню можуть закрити. У чому причинаСуспільне Закарпаття

Наразі лікарня перебуває на балансі райради, — каже директор медзакладу Олег Голуб. За його словами, після децентралізації майно мали передати територіальним громадам, тобто в цьому випадку місту Ужгород. Однак районна рада, каже Олег Голуб, досі не вийшла зі складу засновників.

“У нас заборгованість з комунальних платежів — це електрика, газ, вивіз сміття, тобто з тих видатків, які би мали фінансуватися з місцевих бюджетів, — пояснив Олег Голуб. — Це раз, по-друге, знову ж таки, йде наступний рік для формування бюджетів, де ми будемо, не зовсім зрозуміло. Ужгородська міська рада прийняла рішення, що вона приймає майновий комплекс, що розташований на Минайській, 71 при умові виходу Ужгородської райради зі складу засновників”.

“Є відповідне законодавство, де передбачається, що майно районних рад повинні були передати саме тим громадам, де розташований подібний заклад, — сказав міський голова Богдан Андріїв. — Так, як ця колишня залізнична лікарня, зараз уже Ужгородська районна лікарня, розташована на території міста, вона повинна була бути передана Ужгородській міській територіальній громаді в повному обсязі без всяких там входжень у засновники і таке інше».

Суспільне звернулося до голови Ужгородської районної ради Юрія Фрінцка.

Він не зміг прокоментувати ситуацію через зайнятість. Олег Голуб каже: якщо депутати не вирішать, на чиєму балансі буде заклад, лікарню можуть закрити через борги за комунальні послуги. Цього року вони становлять півтора мільйона гривень.

 ЗакарпатПост