АНОНС. Як із заповідного Синевира здоровий ліс стає в Європі піддонами

Ділова деревина, вирубана в заповідних лісах Карпат експортується до Європи, де з неї роблять дерев’яну тару. Походить ця деревина із національного природного парку «Синевир», де її рубають як хвору вибірково санітарними рубками, пише газета ЯСНО.

• Серденько, купи свіжий номер газети ЯСНО •

Національний природний парк «Синевир» входить у десятку найбільших національних парків України. 31 тис. га заповідних лісів у серці Українських Карпат. Тут знаходяться «око Карпат» – озеро Синевир, перший в Україні реабілітаційний центр бурого ведмедя, а з 2017 року букові праліси нацпарку включили до світової спадщини ЮНЕСКО, пише «ПравдаЄ».

Відповідно до законодавства України та Положення про свою діяльність, у НПП «Синевир» мають займатись науковою і еколого-освітньою роботою, рекреацією, охороняти та відтворювати природу, а також підтримувати місцеві промисли для збереження історично-культурної цінності території нацпарку.

Рубати не можна!

Господарська діяльність у національних парках строго регламентується законодавством і дозволена лише у господарській зоні. Але й те тільки така, що не шкодить природі і не призводить до зниження рекреаційної цінності. Саме у цій зоні розташовані села з інфраструктурою та дозволені вибіркові санітарні рубки для забезпечення дровами населення і бюджетних установ, а також для потреб самого парку – від опалення і до облаштування лісової та туристичної інфраструктури.

Ті ж самі вибіркові санітарні рубки також дозволені в зоні регульованої рекреації. Їх призначають тоді, коли ліс хворіє чи дуже ослаблений і існує потреба зберегти та забезпечити нормальний розвиток дерев. Підставою для проведення цих рубок є акт лісопатологічного обстеження.

«На території національного парку, природно-заповідний фонд, згідно чинного законодавства заборонені рубки головного користування. Ми не ведем лісового господарства. Тобто ми, навіть, не ведем рубок догляду. Ми тільки проводимо заходи з поліпшення санітарного стану лісів і конкретно з них – лише вибіркові санітарні рубки. Суцільні санітарні рубки заборонені на території парку • Повний текст читай у газеті ЯСНО • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекс 76076 • ЯСНО – газета №1 для життя! • ЗакарпатПост