Угорський театр із Закарпаття отримав український театральний “Оскар”

У суботу, 4 грудня в Київському національному академічному театрі оперети відбулася церемонія нагородження переможців Всеукраїнського театрального Фестивалю-премії ГРА. Перемогу у номінації “За найкращу драматичну виставу” здобув Закарпатський обласний угорський драматичний театр (м. Берегове) з виставою “Це дитя” (режисер Олег Мельничук).

Премія – своєрідний український театральний “Оскар”, який вручають вже вчетверте. 89 професійних театральних колективів з усіх куточків України представили на суд журі свої найкращі прем’єри. До фінального шорт-листу премії потрапили 12 вистав, пише InfoPost.Medi

театр000

Під час конкурсного відбору п’єсу за мотивами твору сучасного французького драматурга Жоеля Помру можна було переглянути онлайн з українськими та англійськими субтитрами.

“Потужна, глибока вистава! Вітаю переможців. Щиро за вас вболівала. І на Закарпаття треба їхати не лише за бринзею і вином, а й щоб відвідати насправді крутий театр у Берегове”, – зазначила у відгуку на Facebook Тетяна Гардашук, доктор філософських наук.

gal-14967
gal-14959
gal-14951
gal-14983
gal-14975
gal-14967
gal-14959
gal-14951
gal-14983
gal-14975
gal-14967

У інших номінаціях переможці наступні:

  • “За найкращу виставу для дітей” – “А хай то качка копне”, Тернопільський академічний обласний театр актора і ляльки.
  • “За найкращу пошуково-експериментальну виставу” – “Чорнобильдорф”, Лабораторія сучасної опери Opera Aperta.
  • “За найкращу виставу камерної сцени” – “Філоктет. Античний рейв”, Львівський академічний драматичний театр імені Лесі Українки.
  • “За найкращу хореографічну/балетну/пластичну виставу” – “VIÑO”, Культурне об’єднання “Хронотоп ЮЕЙ”, Київський академічний театр драми і комедії на лівому березі Дніпра.
  • “За найкращу музичну виставу у жанрі опери/оперети/мюзиклу” – “Лис Микита”, Львівський національний академічний театр опери та балету імені Соломії Крушельницької.

Нагадаємо, засновником всеукраїнського Фестивалю-премії ГРА (GRA – Great Real Art) є Національна спілка театральних діячів України.

Про впевнену перемогу театру із Закарпаття, де актори грають на мові національної меншини, повідомили і більшість угорських ЗМІ.

Слід зазначити, що наразі в угорському театрі в Берегові триває робота над субтитруванням української мовою й інших вистав з репертуару.

Нагадаємо, гран-прі Угорщини завершився міжнародний Київський кінофестиваль, який пройшов 18-й раз наприкінці листопада. Професійне журі присудило премію “Золота Софія” за романтичний трилер режисера Аттіли Саса “Недитячі казки”.