Угорські скаути підтримали святкування 100-річчя Пласту на Закарпатті

Пласт на Закарпатті відзначив 100 років від дати заснування. З цієї нагоди у місті Берегово на Закарпатті відкрили пам’ятну дошку у місці виникнення перших пластових гуртків. Її встановили на будівлі Берегівської гімназії.

На таблиці вказано, що у цьому будинку 11 грудня 1921 року під проводом А.Дідика та В.Комаринського відбулися перші пластові сходини для учнів Берегівської гімназії. Саме це стало початком діяльності українського Пласту на Закарпатті, пише видання “Локальна історія”.

Plast 4

Рівно 100 років тому у приміщенні теперішньої Берегівської української гімназії відбулися перші пластові сходини, які зафіксовані у спогадах Володимира Комаринського та Олександра Тисовського, засновника Пласту на Галичині. Саме з цього моменту можна вважати, що на Закарпатті розпочалася пластова діяльність.

“З того часу Пласт на Закарпатті набрав потужної сили. Зважаючи і на те, що Пласт у Галичині був заборонений польською владою. Сьогодні ми відкриваємо пам’ятну дошку тим пластунам, які своєю працею, а часом і своїм життям довели, що вони “народу вольного сини”, – розповів Андрій Ребрик, голова Закарпатського обласного осередку Пласту.

До урочистостей долучилися і місцеві представники з організації скаутів Угорщини – Угорська Асоціація Скаутів (угор. Magyar Cserkeszszovetseg).

Керівник Берегівського загону № 4 імені Іштвана Бендаса, створеного у 1992 році, Мігай Томинец (Tominec Mihaly) зазначив:

“Я дуже радий, що Пласт живе і продовжує свій рух. У цьому світі, в цей непростий час є багато речей про які не слід забувати. Сподіваюся, що з берегівськими скаутами і надалі будемо налагоджувати стосунки. Вітаю вас з цим великим святом!”

З привітанням виступиди також берегівські педагоги – Оксана Матолич, Оксана Маргітич, Володимир Кенийз та інші.

gal-16010
gal-16055
gal-16046
gal-16037
gal-16001
gal-16019
gal-16010
gal-16055
gal-16046
gal-16037
gal-16001
gal-16019

‹›

Де і як розпочав діяльність закарпатський Пласт

Український Пласт на Закарпатті розпочався в місті Берегові, де восени 1921 року, при Державній Реальній Гімназії, було основано перший пластовий курінь ім. полк. І. Богуна.

Організаторами його були тогочасні гімназійні професори: Андрій Дідик, Михайло Демчук, Кирило Заклинський та директор Андрій Алиськевич. Перший курінь складався з близько 30 пластунів – серед них згадуються імена братів Домбровських, А. Двуліт, братів Гриців, Цуперяка, Ластовецького, Володимира Мороза, Володимира Комаринського, Магди Гриць, Гані Коссак та інших.

Перший пластовий табір на Закарпатті відбувся на Говерлі 2–11 серпня 1922 року. Його учасниками були берегівські пластуни та Володимир Комаринський. Вони через село Богдан піднялися на найвищу гору України — Говерлу.

 ЗакарпатПост