Чому закарпатці вірять, що хто похрестить мертву дитину, тому пробачається один зі страшних гріхів

Закарпатці  – люди надзвичайно забобонні. Досі багатьох переслідують різні потойбічні страхи, досі в деяких селах виконуються не зовсім зрозуміли обряди. Тож від чого найбільше боялися наші пращури? Як ставились до покійників? Чому лаяли і проклинали інших?  Про це та інше газета «ЯСНО» розповів етнограф, дослідник демонології та народної магії Василь КОРОЛЬ.

• Серденько, купи свіжий номер газети ЯСНО •

 Які вам відомі повір’я про новонароджених дітей, яких не встигли похрестити?

Дітей, що померли до хрещення, називають по-різному: замітчата, збіглята, збіглеї, старчата, страдуші, потерчата. Раніше це були немовлята, які не скуштували маминого молока  і не дістали імені й померли. Пізніше – яких не встигли похрестити. Символічно для таких дітей проводили символічне хрещення і ховали їх за всіма канонами, аби вони не перетворилися на демонологічних персонажів.

Вони нібито згодом, якщо до 7 років їх ніхто не похрестив, могли ставати повітрулями. Сам термін різниться в залежності від етнографічної групи. Вважалося, що якщо хтось похрестить таку дитину – страдча, то  йому прощався один із гріхів.

Колись якщо дівчина народжувала поза шлюбом, вона вважалася покриткою, а дитя – байстрюком. Це було тавром і для родини, і для неї, її ніхто заміж не брав, уникали з такими кумуватися. Тож аби не мати таку страшну репутацію, дівчата зверталися до послуг жінок, які «зганяли» дітей, тобто робили штучне переривання вагітності. Таких дітей ховали в віддалених місцях, подалі від людей, тож гадали, що вони ходили і просили собі ім’я.

Тому  коли чули плач (казали, що збіглята плачуть), брали або хустку, або якусь матерію, навіть відривали рукави від одягу і кидали йому крижму, місце хрестили й казали: «Якщо ти дівчина, будь Марічкою, а якщо хлопець – будь Іваном», або «Якщо ти дівчина – будь Євою, а якщо хлопець – будь Адамом».  Або ж потрібно було називати імена, яких не було в родині того, хто  «хрестив» ту дитину. Тож до семи років, якщо дитину не похрестили, вона просто плакала, а після цього віку переходила в розряд демонологічних персонажів, які могли шкодити людям • Більше новин читай у газеті ЯСНО • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекс 76076 • ЯСНО – газета №1 для життя! • ЗакарпатПост