Чиновник 36 років власноруч рив канал, щоб забезпечити водою своє село

Світ дізнався про нього тільки з появою Інтернету, пише газета ЯСНО.

• Серденько, купи свіжий номер газети ЯСНО •

У Китаї в провінції Гуйчжоу є селище Каовангба. Сьогодні воно нічим не відрізняється від інших сіл — тут вирощують рис і розводять тварин. І у всіх його жителів є інтернет, інформує Ukr.Media.

А 40 років тому тутешнім жителям насилу вдавалося виростити хоча б невеликий урожай картоплі і кукурудзи. Кількість води тут була катастрофічно мінімальною. Якщо один з селян брав до вечері більше води, іншим не вистачало.

У 1959 році муніципальним главою села став Хуан Дафа. Йому було 23 роки і він вирішив рити канал для того, щоб зв’язати селище з територією, де води багато. Щодня Дафа йшов в гори і копав рів на стрімкому схилі.

На досягнення мети у Дафи пішло 36 років. Деякі селяни навіть стали йому допомагати. У перші роки їх було кілька. В останні копали майже всі.

Практично голими руками Дафа і його помічники прокопали рів довжиною 7200 метрів з 2200 метрами відвідних ям.

Канал Дафи пройшов через гірські ділянки, три села і десять пагорбів. У 1995 році по каналу потекла вода.

Оскільки всі ці роки Дафа продовжував займати свою посаду, йому вдалося зробити для селян і інше — домогтися від вищестоячої влади будівництва дороги і проведення електрики. І надихнути людей обробляти рисові угіддя і розводити худобу — зрозуміло, після того, як викопаний наодинці канал став зрошувати 48 гектарів землі.

Хуану Дафі 80 років, каналу присвоєно його ім’я, а жителі Каовангба, в розпорядженні яких є Інтернет, тепер можуть розповідати про нього в Мережі • Більше цікавого читай у газеті ЯСНО • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекс 76076 • ЯСНО – газета №1 для життя! • ЗакарпатПост