В Ужгороді проводиться топінг чи кастрація дерев?

Останнім часом Ужгород інтенсивно лисіє. Через усе нові й нові забудови під сокиру потрапляє все більше і більше дерев. А багатоповерхівки ростуть у столиці Закарпаття, як гриби після дощу… Будинки ростуть, а от справжніх грибів скоро може й не бути… адже екологічна ситуація перестає цьому сприяти. Чому? У цьому й розбивалася газета ЯСНО

• Серденько, купи свіжий номер газети ЯСНО •

Кілька днів тому подібну обрізку провели на унікальній липовій алеї неподалік ПАДІЮНу. Там під виглядом санітарної обрізки гілок пообрізали як великі і здорові гілки лип, гордості алеї, так і фактично спаплюжили акації й тополі, що ростуть поруч (на ділянці від мосту Масарика до підвісного).

Усе ніби заради благих намірів… однак від дерев залишилися зараз одні скелети і невідомо, що буде з ними весною… Така обрізка у прямому сенсі слова нагадує кастрацію насаджень.

Утім так роблять не лише в Ужгороді… Вдаються до сумнозвісного топінгу (повного видалення великих та малих скелетних (основних) гілок дерев) і в Мукачеві та Хусті, а також у інших містах України. І в кожному з обласних центрів такі варваські дії зустрічають шквал обурення як серед містян, так і серед спеціалістів, які знаються на обрізці та екологів.

Арборист Володимир Леоненко не приховує свого невдоволення  через непрофесійність комунальних служб, які й проводять обрізку.

«Є багато прикладів повної загибелі дерев після проведення топінгу, – каже він. – До того ж потім з ними часто стаються стандартні проблеми: хаотичне заростання пагонів, ураження грибками, вигнивання або всихання» • Повний текст читай у газеті ЯСНО • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекс 76076 • ЯСНО – газета №1 для життя! • ЗакарпатПост