Із зеленого міста Ужгород перетворюється на асфальто-бетоне. Що робити

Останнім часом Ужгород інтенсивно лисіє. Через усе нові й нові забудови під сокиру потрапляє все більше і більше дерев. А багатоповерхівки ростуть у столиці Закарпаття, як гриби після дощу… Будинки ростуть, а от справжніх грибів скоро може й не бути… адже екологічна ситуація перестає цьому сприяти. Чому? У цьому й розбивалася газета ЯСНО.

• Серденько, купи свіжий номер газети ЯСНО •

Звісно, найбільш здоровими є глиняні дороги. Проте в умовах міста, усі ми розуміємо, що для великих потоків автомобілів вони не годяться. Іншою альтернативою є кам’яні шляхи. Таких на Закарпатті, не лише в Ужгороді, ще трохи зберіглося з чеського періоду. Саме такою бруківкою вимощено Капітальну в Ужгороді  і саме шлях до замку є одним із найбільш екологічних. Сучасна бруківка вже зовсім не відповідає там екологічним якостям, як та, яку вистилали з каменю, взятого з природи, колись. Тепер усе намагаються обробити, здешевити для себе, а не для покупців та вигідно продати. Це ж стосується і продуктів, які ми їмо. Тож усе це хоч часто й виглядає привабливо, та не є здоровим.

Із іншого боку, варто переглянути програми озеленення, адже дерева можуть поліпшити якість життя.

Відомо ж що рослини ефективно забирають з повітря аерозолі та пил, які викидають автомобілі, заводи, а також будівельні майданчики.

Найбільші з цих частинок мають розмір до 10 мікрометрів, що становить приблизно п’яту частину ширини людської волосини. Вони можуть легко проникати в дихальну систему людини, спричиняючи легеневі та серцево-судинні захворювання або загострюючи респіраторні недуги. Не дарма розумні німці в останні роки намагаються якомога більше наблизити життя людей у містах до природних, створюють газони з польовою травою та висаджують багато дерев, притаманних їхній місцевості. Саме так потрібно робити і в нас, а не вирізати, нещадно обрізати насадження та будувати всюди, де лише є вільний клаптик, бетонні висотки-саркофаги • Повний текст читай у газеті ЯСНО • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекс 76076 • ЯСНО – газета №1 для життя! • ЗакарпатПост