На Закарпатті двоє дітей жили на кладовищі у сміттєвому контейнері і їли свічки, думаючи, що то сир

Цвинтар став другою домівкою для двох діток. Як таке може бути? І в яких умовах тоді жила малеча до цього, якщо їм усе ж краще серед могил? Це досліджувала програма «По-людськи», цілу статтю читай у газеті ЯСНО №51.

• Серденько, купи свіжий номер газети ЯСНО •

Діти кладовища

У місті Хуст молода сім’я вирішила відвідати могилу батька. Там у сміттєвому контейнері вони побачили дітей. Вони були брудними, голодними, усе тягнули до рота і їли свічки, гралися з хрестами. Де їхній дім, малеча пояснити не могла.

«Я сама з Києва, у Хуст приїхала до своїх родичів, – каже Тетяна Конолош, яка й виявила дітей. –  Ми пішли на кладовище і там побачили двох хлопчиків. Спочатку навіть уваги не звертали, думали, що вони з дорослими. Та закінчивши прибирати могилу, ми зрозуміли, нікого з ними немає. Ми підійшли і запитали: «Де ваші батьки?» У відповідь вони сказали, що вони померли. У мене був шок. Складалося таке відчуття, що це все мариться, бо дитячий сміх та кладовище – це якісь несумісні речі. Ми познайомились. Олексі 5 років, Йосипу – 4. Вони були мокрими і брудними».

Зустріч із хлопчиками сім’я записала на телефон і оприлюднила у соцмережі. Саме так про них дізналася вся Україна.

«Я знайшов сир, – каже на відео один із малюків!» «То не можна їсти, то свічка», – доноситься голос Тетяни за кадром. Інший хлопчик додає: «Я знайшов помідор». «Ти голодний?» питає його жінка. «Так» – відповідає він. «ви тут завжди гуляєте?» – цікавиться Тетяна. Хлопчик дає ствердну відповідь. «Як ви сюди прийшли?» – питає чоловічий голос. «Батько нас вигнав» – відповідає один  малят.

Тетяна зізналася, що вони з рідними копили дітям їжу і вони накинулися на неї одразу.

«Я була з хрещеною та бабусею. Хрещена одразу ж зателефонувала чоловікові, він викликав поліцію. Маленький Йосип гарно відповідав на всі запитання, а Олекса заховався, – запевнила вона. –  Видно, він боявся поліції і зник на дні смітника. Одному з правоохоронців довелося залізати туди за ним. Далі він почав втікати. Із цього можна зрозуміти, що ситуація з поліцією у родині була не вперше. Люди мої здогадки підтвердили».

Діти почали показувати, де вони живуть і будинок усе ж знайшли. Тетяну з дітьми зустріла бабуся. Почався конфлікт. Правоохоронці все знімали і вона зрозуміла, що відео побачать соцслужби • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекс 76076 • ЯСНО – газета №1 для життя! • ЗакарпатПост