В Ужгороді презентували книгу про корінні народи України

Ужгород після Києва та Львова став третім місцем, де видання Ukraїner презентувало свою книгу «Ким ми є? Національні спільноти та корінні народи України».

Про увагу до Закарпаття свідчить хоча б той факт, що 6 із 32 історій, описаних у книзі — про жителів нашого краю. Деталі автори розповіли сьогодні у Закарпатському музеї архітектури та побуту.«Книга, яку ми сьогодні презентуємо — про поліетнічність, природнє різноманіття України та про її інклюзію у єврпейське середовище. Ми з виданням Ukraїner — однодумці і вважаємо, що вони роблять важливі речі, які повертають Україну у Центральну Європу», — розповів Дмитро Тужанський — шеф-редактор Infopost.Media та директор Інституту Центральноєвропейської Стратегії.

«Вітаю авторів видання. Воно — актуальне особливо у тому плані, що наголошує: ми, Україна — уже знаходимося у Європі. Ми із моїм першим заступником уже встигли переглянути книжку і, якщо чесно, хотіли б там бачити більше Закарпаття, більше угорців (їхня діаспора в області значно більша, аніж словаків, яким у виданні приділено більше уваги). Наша область — це мультисвіт зі збереженими традиціями і культурю, де майже у кожного є родич-угорець чи румун, і чиї діди знали по 5-6 мов…

Але загалом ваш крок правильний. Приємно, що ми — третя область, де відбувається презентація вашої книги. Особливо — у контексті сприйняття Закарпаття у Києві як регіону, який має проблеми з територіальною цілісністю та сепаратизмом…», — підмітив перед початком презентації Володимир Чубірко.

«Видання, яке ви маєте змогу сьогодні бачити, ми збирали понад 5 років. І воно починалося із історій про закарпатських ромів, були й історії про закарпатських індусів та нігерійців, котрі останніми роками стали помітними у студентському середовищі області. Я підмітив, що в закарпатців рівень цікавості до себе й до своєї ідентифікації значно вищий, ніж у багатьох інших регіонах. Можливо, це через історичну складову… Будь-які історії, які ми знімали у цьому краї — мають успіх і велику кількість переглядів. Крім того, у вашій області є багато локальних медіа, які підхоплюють ці історії і роблять їх відомими широкому загалу…», зізнався Богдан Логвиненко — засновник проекту Ukraїner.

«Ми намагалися дати якомога повну картину кожної з історій, яка ілюструє багатонаціональність України. Найважче було вибрати з усього записаного матеріалу найцінніше, оскільки всі історії — колоритні і цікаві. Історії публікуються на нашому сайті з 2017 року. У книгу потрапили — «найсмачніші» з них», — розповіла Євгенія Сапожникова — шеф-редакторка Ukraїner та редакторка книги.

Відповідаючи на питання першого заступника голови облради Андрія Шекети, розповіла, що видання насправді не є повним і до нього не увійшло чимало історій про представників нацменшин України.

Відтак автори не виключають, що книга матиме продовження, повідомляє Управління інформаційного забезпечення Закарпатської обласної ради.

ЗакарпатПост